Acest text trebuie să fie simplu și clar. Nu este o analiză geopolitică sofisticată, în limbaj academic. Nu le mai explicăm astăzi cititorilor noștri care sunt opțiunile în dispută, căci știu deja care este diferența între Vest și Est, între Uniunea Europeană și Rusia, între democrație și dictatură. Știu că UE înseamnă un spațiu al libertăților, oportunităților și dezvoltării, al standardelor înalte de viață. Se cunoaște că Rusia este un agresor care aduce numai sărăcie, subdezvoltare, propagandă mincinoasă, înapoiere, crimă, corupție și brutalitate pe unde trece, inclusiv în teritoriile pe care le acaparează samavolnic Moscova, ca parte a pretinsei lor Russkiy mir.
Ceea ce le spunem cetățenilor moldoveni din România și din alte țări în care suntem citiți este că pe 20 octombrie să nu fie comozi, să nu spună că ei au plecat și nu îi mai interesează, să meargă la secția de votare și să voteze pentru Maia Sandu și Da la referendum. Contează o prezență masivă la vot.
Republica Moldova este astăzi cea mai săracă țară din Europa pentru că a avut ghinionul stăpânirii rusești, de care are în sfârșit ocazia să se elibereze acum, în acest deceniu. România și țările central-europene și-au început dezvoltarea imediat ce au ieșit din sfera de influență rusească și au intrat pe traiectoria pro-Vest, apoi în lumea occidentală, adică NATO și UE. Dacă în 1989-1991 diferențele de o parte și de alta a Prutului erau mici, astăzi sunt astronomice.
Nu e cine știe ce efort intelectual pentru a înțelege de ce este nevoie pe 20 octombrie de o dublă victorie categorică, zdrobitoare. Nu la câteva procente diferență, ci zdrobitoare!
Ce ziceți, moldoveni, închidem definitiv discuția pro-Vest versus pro-Rusia cu vreo două milioane de votanți prezenți, ca să poată înțelege până și madam Zaharova ce ne dorim și că vrem Rusia cât mai departe de noi?
Textul de față se adresează în primul rând cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, și cărora ne putem adresa, iată, în limba noastră română, dar și celor care, fără a putea vota pe 20 octombrie, adică cetățenii români fără cetățenie a RM, ar trebui să înțeleagă mizele uriașe ale votului moldovenilor de săptămâna viitoare, inclusiv pentru România și Uniunea Europeană. Nu, nu este o temă mică nici pentru noi, este o temă teribil de importantă, chiar dacă suntem cu ochii pe alegerile din România, din SUA, sau pe războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Vor fi două voturi, separate ca proces electoral dar unite ca mesaj politic. Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional pentru consemnarea opțiunii de aderare la Uniunea Europeană în Constituția statului.
Maia Sandu conduce convingător din 2020 încoace Republica Moldova pe un drum european. Un drum pe care s-au înregistrat deja succese politico-diplomatice mari, certe. Nimeni nu ar fi bănuit atunci, la alegerea ei în fața socialistului rusofil Dodon, că, patru ani mai târziu, Republica Moldova va fi deja în pline negocieri cu Comisia Europeană, în calitate de stat candidat la aderarea la UE. În 2020, Chișinăul nici nu avea măcar în vedere depunerea unei cereri de aderare.
Nu doar realegerea Maiei Sandu este esențială, ci și victoria la referendum. În felul acesta, Republica Moldova va avea atât motorul politic puternic turat spre Vest, cât și Constituția pregătită pentru o viitoare aderare, la începutul deceniului viitor.
Stabilim ținta de două milioane de votanți pe 20 octombrie? Ca să fie totul clar. Două milioane, din care haideți să avem 1,5 milioane de Da la referendum și o victorie a Maiei Sandu. Nu doar 1,1 milioane de voturi, cât este nevoie pentru validare, cu peste 550.000 Da, adică nu vrem o victorie la limită. Cu două milioane, din care 1,5 milioane Da la referendum, închidem discuția, din punct de vedere al voinței democratice a direcției de urmat.
Avem multe de făcut după aceea, să nu mai pierdem vremea cu prostiile Moscovei și ale agenților ei de influență din Republica Moldova, care insistă cu manipulări de tip sovietic și cu distorsionarea istoriei. Nimeni din Europa de Est nu mai vrea în „lumea rusă”. Nici rușii inteligenți nu mai vor, cei care gândesc liber ar fugi bucuroși din închisoarea rusească în Vest, dacă ar putea, dar acum nu mai pot, din cauza Războiului lui Putin care le-a izolat țara.
Integrarea europeană aduce libertate și dezvoltare, aduce securitate și oportunități profesionale și de afaceri. Aduce justiție, stat de drept, legi bune și corecte, făcute pentru oameni nu pentru Kremlin, aduce prosperitate. Diferențele sunt enorme.Vor fi trei beneficiari ai acestei victorii din 20 octombrie. Republica Moldova va avea astfel o șansă mare de a-și continua drumul european, România va deveni mai puternică, mai sigură și mai prosperă cu o Moldovă Europeană, integrată și apropiată de noi, iar UE în ansamblu își va întregi potențialul firesc și natural, dincolo de Prut, într-un spațiu care este în esență european, chiar dacă de mai multe ori în trecut a fost acaparat prin forță de imperiul rus, în diferitele lui versiuni istorice și ideologice.