Această ofensivă trebuie dusă până acolo încât să atingă niște obiective politice și militare, care să atragă după sine amestecul politic și al Occidentului și în egală măsură să afecteze interesele Kremlinului, iar acest lucru nu poate fi decât ocuparea unei centrale nucleare, a unui oraș major.
Istoricul Cosmin Popa, specializat în istoria URSS și a Rusiei, precum și în istoria Europei Centrale și de Sud-Est, afirmă că Ucraina nu avea de ales: ori făcea acest lucru, ori în scurtă vreme era nevoită să fie de acord cu ceea ce Putin numește condițiile lui de pace.
Dacă reușește, împarte victoria cu Occidentul care i-a furnizat arme; dacă nu, eșecul este doar al ei, de aceea, ucrainenii sunt pe cont propriu în această ofensivă curajoasă.
Ce înseamnă însă pentru ruși această ofensivă a Ucrainei? A crescut valul de contestare al regimului lui Putin?
Principalele idei:
- Cel mai important obiectiv este dezorganizarea dispozitivului ofensiv rusesc din sud-est și stabilirea unei baze de operațiuni, dacă nu permanente, cel puțin solide și pe termen mediu în regiunea Kursk, astfel încât capacitatea Rusiei de a pune presiune pe alte sectoare de front suplimentare să scadă.
- În momentul de față, cu această ofensivă în curs, Ucraina poate pune și ea condiții.
- Ucraina a reașezat agenda acestui război în cu totul alți termeni. Pentru că până în momentul de față, cu toată susținerea pe care Occidentul a acordat-o Ucrainei, cu tot ajutorul, cu toată asistența diplomatică, cadrele politice ale acestui război erau stabilite de către Rusia. Reacțiile Occidentului erau în interiorul unei agende politice rusești.
- Rusia își dorește să fie din nou implicată în Asia Centrală, pentru că ceea ce a însemnat această alianță azero-turcă a fost pe fond o înlăturare a Rusiei din problemele Asiei Centrale, o scădere semnificativă a importanței sale strategice în administrarea tuturor conflictelor. Or, întreaga politică externă a Rusiei după destrămarea URSS s-a bazat pe această deținere de acțiuni în conflictele dintre fostele republici sovietice și care au minat practic construcția acestor state pe toată perioada. Interesul Rusiei nu era atât să le rezolve, cât să le mențină pentru a-și consolida influența.
- Pe măsură ce ofensiva va continua, va produce impact asupra unor unui număr din ce în ce mai mare de ruși. Și atunci putem spera la apariția unei mase critice la adresa regimului Putin.
- Regimul Putin s-a priceput să-și exporte în Occident toată opoziție autentică și a scăpat și de un anumit tip de supraveghere, ceea ce va face soarta deținuților politici rămași Rusia și mai grea.
Cosmin Popa, iată că a trecut mai bine de o săptămână de când Ucraina pare că a surprins pe toată lumea lansând această contraofensivă în Rusia. Care sunt așteptările rezonabile pe care le putem avea, pe care Occidentul le poate avea, de la această acțiune a Ucrainei?
Eu cred că așteptările Occidentului aici sunt importante în sens politic, dar mai puțin importante în sens militar.
Dacă se atinge obiectivul principal, și anume slăbirea presiunii rusești din sud-estul Ucrainei, deja avem de-a face cu un succes. Deocamdată, ceea ce se urmărește, și anume dezorganizarea dispozitivului militar rusesc în sud-estul Ucrainei, nu s-a întâmplat. Sperăm că acest lucru se va întâmpla odată cu înaintarea ofensivei ucrainene.
Însă, din ceea ce aflăm cu toții, pentru că trebuie să admitem faptul că nu suntem la curent cu detaliile acestei operațiuni, vedem în paralel că rușii înaintează către Pokrovsk și Donețk, ceea ce arată că în continuare păstrează acest potențial ofensiv în sud-est.
Îi vedem și pe ucraineni pregătind baza de pornire a unei viitoare ofensive, pentru că dacă se poate întâmpla ceva în momentul de față este ca ucrainenii să oprească ofensiva în curs. Și trebuie să sperăm cu toții că acest lucru nu se va întâmpla.
Deci cel mai important obiectiv este dezorganizarea dispozitivului ofensiv rusesc din sud-est și stabilirea unei baze de operațiuni, dacă nu permanente, cel puțin solide și pe termen mediu, în regiunea Kursk, astfel încât capacitatea Rusiei de a pune presiune pe alte sectoare de front suplimentare să scadă. Și este ceea ce deocamdată face foarte bine Ucraina, taie căile logistice ale rușilor, bombardează cu o bună acuitate baze logistice ale armatei ruse din interiorul Rusiei, ceea ce sigur încetinește și îngreunează capacitatea de repliere a armatei ruse.
- Ziua 909 Boom – încă un pod distrus?
- Ziua 908 Al treilea pod distrus de Ucraina. Nou bilanț al incursiunii la Kursk.
Lucrurile cred că merg într-o direcție foarte bună, însă este foarte devreme să putem numi ceea ce se petrece în curs ca fiind un succes. Însă are toate toate premisele pentru a atinge obiectivele care par a fi fost fixate de către comandamentul Ucrainei.
Dincolo de obiectivele acestea militare, putem vorbi și despre niște obiective pe termen mediu-lung care să privească pacea, o poziție de negociere mai puternică pentru Ucraina? Urmărește în acest moment Ucraina o poziție forte pentru o pace negociată și ce înseamnă pacea pentru Ucraina?
Sigur că Ucraina trebuie să urmărească și astfel de obiective. Până la începutul ofensivei în curs, Rusia ocupa teritorii din Ucraina. Era foarte complicat să dai la schimb ceva și să primești altceva. Mai mult decât atât, ofensiva rusească era destul de viguroasă, practic, nu existau condiții militare pentru niște negocieri obiective, niște negocieri care să co-intereseze în egală măsură și Ucraina.
Pentru că apelurile la negocieri, așa cum au fost ele formulate până acum de către Federația Rusă nu vizau începerea unor negocieri de pace, ci vizau mai degrabă destabilizarea Ucrainei, destabilizare a conducerii politice și militare din Ucraina și instaurarea unei stări de tensiune și mai mare și mai acută în Ucraina.
Or, în momentul de față, cu această ofesivă în curs, Ucraina poate negocia, Ucraina poate pune și ea condiții.
Puteți citi continuarea interviului pe https://spotmedia.ro/stiri/politica/cosmin-popa-cel-mai-rau-lucru-ar-fi-ca-ucraina-sa-si-opreasca-ofensiva-ca-sa-conteze-ar-trebui-sa-ocupe-o-centrala-nucleara-un-oras-major-interviu-video