Am scăpat de ce era mai rău! 

Am scăpat de ce era mai rău! Dar complicațiile privind coaliția de guvernare vor fi mari și vor dura întregul mandat (patru ani sau mai puțin, dacă vom ajunge la alegeri anticipate peste 2-3 ani).

Cunoaștem, așadar, structura noului Parlament, sursa puterii politice în sistemul constituțional din România. Direcția pro-Vest a României a fost salvată!

Nu ieșim din UE și NATO, nu virăm dinspre SUA spre Rusia, nu devenim neutri. Moscova poate să știe că a fost din nou învinsă în alegerile din spațiul de limbă română, așa cum a fost învinsă și în Republica Moldova.

Spuneam recent că aceasta este prioritatea nr. 1. și iată că a fost atinsă. Peste 60% din locurile de deputați și senatori vor fi ocupate de partidele care se pronunță pentru UE, NATO și alianța strategică cu SUA.

Asta nu înseamnă automat că vom avea o majoritate parlamentară funcțională și o coaliție de guvernare eficientă.

PSD, PNL, USR și (probabil) UDMR vor avea suficiente mandate pentru a conduce România, dar se vor înțelege?

Barajul politic anti-Georgescu trebuie ridicat urgent, săptămâna asta. Prin poziții clare și ferme ale celor patru partide pro-Vest din noul Parlament împotriva smintelii, aberațiilor și rusofiliei.

Elena Lasconi va câștiga duminică relativ lejer, cu aproximativ 8-10 procente diferență, nu prin vot pozitiv, ci printr-un masiv vot negativ.

Chiar dacă, foarte puțin probabil, Lasconi ar pierde, un președinte antioccidental, deși extrem de toxic în Consiliul European și în Consiliul Nord-Atlantic, nu va putea totuși să schimbe direcția strategică prooccidentală a României. Doar va încurca și atât, nu va schimba nimic.

Să rămânem însă la ideea că Elena Lasconi va fi viitorul Președinte al României iar PNL-USR-UDMR, cu circa 35-37% reprezentare parlamentară după redistribuire, se vor afla la guvernare , fie într-un guvern minoritar instabil, de circa un an (așa cum am mai spus, săptămâna trecută), fie împreună cu PSD, asumându-și o colaborare dificilă și făcând multe concesii.

*

O ultimă observație – încă nu a fost validat turul I al alegerilor prezidențiale. Vedem diseară ce decide CCR. O eventuală repetare a alegerilor prezidențiale în turul I, cu toate retragerile declarative (nu pe hârtie) în favoarea lui Lasconi și Georgescu, de care vorbeam săptămâna trecută, ar putea duce la o altă finală prezidențială, dar nu la o altă majoritate parlamentară!

Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord