Europa și alegerile americane: semne bune, dar să ne pregătim pentru ce e mai rău

Din perspectivă europeană, mizele alegerilor americane sunt menținerea angajamentului pentru NATO și sprijinirea Ucrainei. 

Din perspectivă rusească, mizele sunt dezangajarea Americii în raport cu Alianța Atlantică și Ucraina. Aceasta ar slăbi Europa, iar o cădere a Ucrainei ar fi o amenințare existențială pentru democrațiile de pe flancul estic și întregul sistem liberal european. 

În consecință, candidatul preferat al Europei este cel al democraților, cel mai probabil Kamala Harris. Candidatul preferat al Rusiei este Donald Trump.

Nu este clar deocamdată cum se va schimba dinamica electorală în SUA odată cu retragerea lui Joe Biden. 

Dar pentru Europa, cel mai prudent ar fi să se pregătească pentru scenariul rău – și anume acela de a rămâne singură în spatele Ucrainei și în fața Rusiei, cu o Chină ostilă, o Turcie oscilantă, o Ungarie așteptând la cotitură prăbușirea ordinii internaționale, o Serbie gata să reaprindă Balcanii de Vest și o Americă a lui Trump gata să încheie cu Putin un nou Pact Ribbentrop-Molotov, peste capul ucrainenilor și al europenilor. 

Poate Europa să facă față Rusiei?

Da, dacă privim către dimensiunea economiei, resursele umane, financiare, tehnologice. Problema Europei este legată doar de voința politică și capacitatea de a-și menține coeziunea. 

Și aici sunt două vești încurajatoare: oprirea accesului la guvernare al extremei drepte în Franța și revenirea Marii Britanii aproape de Europa, după instalarea guvernului laburist.

Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord