Războiul cultural profund al României, alimentat de Rusia
La prima vedere, pare o competiție electorală obișnuită, așa cum se întâmplă la fiecare patru, respectiv cinci ani, pentru noile mandate. Nimic deosebit. Am mai trecut prin asta, se poate spune. Avem alegeri de 35 de ani și de fiecare dată ne-am descurcat cumva și am mers înainte, nu înapoi. Dincolo de hainele electorale uzuale, de lozinci și sloganuri, anul acesta s-a declanșat și, iată, escaladează teribil, un război cultural profund al societății românești. Plin de ură, patimă și ipocrizie revanșardă deghizată în…
30 noiembrie 2024
Democrația din România este sub asalt
În aceste zile, noi suntem martori la un asalt împotriva democrației, venit pe mai multe axe de atac, cu scopuri diferite. Voi defini și vectorii de atac și axele și scopurile mai jos: 1. Vectori: Axe: Scopuri: România este guvernată prin intermediul celei mai rafinate tipuri de democrație, definită de teoreticianul Robert Dahl sub denumirea de poliarhie. Poliarhia, practic democrația avansată, se sprijină pe câțiva piloni. Dacă unul sau mai mulți piloni colapsează, se poate considera o restrângere democratică și astfel o scădere bruscă…
28 noiembrie 2024
O invitație la dezastru
Anii care vor urma pot aduce provocări externe de o gravitate deosebită la adresa securității și intereselor României. Vor fi ani de tranzacționări multiple, de evoluții necontrolate ale unor conflicte și războaie, de escaladări în cascadă ale conflictelor actuale, de război hibrid care va atinge cote exponențiale etc. În acest context exploziv, crește pantagruelic nevoia de luciditate, consecvență, capacitate de decizie, conștiință națională, înțelegere critică de adâncime, predictibilitate și construcție strategică…
27 noiembrie 2024
…O veste bună și o îngrijorare pe termen lung
… dar mai întâi o observație despre „votul util”. Până duminică, toți candidații de pe partea mai mult sau mai puțin dreaptă făceau apel la „votul util”, capabil să ofere celor anti-PSD o șansă reala de izbândă. Până aici, toate bune si frumoase, dar ce candidat avea șanse să intre în turul al doilea? Destul de mulți oameni de bună-credință și ne-afiliați cu PNL au dat dovada de naivitate. L-au votat – cu rețineri, dar l-au votat – pe Nicolae Ciucă, fără să înțeleagă ca numai candidații percepuți, pe buna dreptate sau nu, ca…
26 noiembrie 2024
A treia generație politică, la start. Ce va aduce în istoria României?
Astăzi, mergem la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Vom mai merge încă două duminici consecutive, pentru alegerile parlamentare și, respectiv, pentru turul al doilea, decisiv. Dincolo de observația simplă că votăm pentru noua conducere a României (mandatele 2024-2028/2029), nu putem rata observația mai profundă că, în esență, apare a treia generație politică a României postcomuniste. Se încheie așadar al doilea mare ciclu al democrației românești și se intră într-un nou capitol al istoriei, care va veni cu…
24 noiembrie 2024
Simion, notă discordantă în tabloul consensului euro-atlantic
Dezbaterile şi analizele privitoare la alegerile prezidenţiale ar fi trebuit, în opinia mea, să pună accentul pe trei teme mari: politică externă, securitate şi apărare. Pentru că acestea sunt, conform Constituţiei, principalele responsabilităţi ale preşedintelui României. În plus, s-ar fi văzut limpede care sunt candidaţii pregătiţi să facă faţă funcţiei, care sunt veleitari. Lucrurile nu au stat aşa. Au fost aduse în discuţie mai cu seamă teme care nu au legătură nici măcar tangenţial cu atributele funcţiei prezidenţiale. Dezinteresul…
22 noiembrie 2024
Puneți-vă centurile! Aterizăm, la finalul Erei Iohannis. Ce facem când ajungem la sol, în decembrie?
Se încheie în tonuri politice, economice și sociale mohorâte o eră ce începuse însorit, ca una a marilor speranțe. Ieșirea pe „ușa laterală” a istoriei, în tăcere și discreție jenantă, a Președintelui arogant, sfidător și autosuficient, ascuns acum de strategii PNL și de candidatul său în alegeri pentru a nu-i trage și mai rău în jos, este semnul cel mai clar al recunoașterii eșecului intern. În planul politicii externe și de securitate, este o altă discuție, dar ea trebuie purtată în contextul unei etape istorice turbulente, în…
21 noiembrie 2024
Și dacă România pune capăt celui mai bun sfert de secol din istoria sa?
Alegerile care se apropie ar putea marca mai mult decât o schimbare de putere în România: o răsturnare geopolitică de proporții, cu consecințe pentru întreaga tabără occidentală. Nu știm, la ora actuală, dacă George Simion va deveni sau nu președinte, dar șansele sale cresc cu fiecare zi în care Marcel Ciolacu se afundă în minciuni în scandalul Nordis. Dar indiferent dacă mașinăria de partid va reuși în cele din urmă să-l împingă pe Marcel Ciolacu dincolo de linia de finiș – sau nu – un lucru este clar: prevalența curentelor…
20 noiembrie 2024
Preşedintele şi republica sau despre semnificaţia unei magistraturi
Poate că nici una dintre campaniile electorale postcomuniste nu a fost la fel de ternă precum cea care stă se încheie. Un sentiment de dezangajare a dominat, iar mediocritatea argumentelor a descurajat orice conversaţie naţională autentică. Nici angajamentul ideologic şi nici claritatea proiectului nu au contat. Peisajul care se desenează este unul şters: moştenirea deceniului lui Klaus Iohannis este prăbuşirea prestigiului simbolic a instituţiei şefului de stat. Preşedintele în exerciţiu lasă în urma sa o scenă populată de personaje…
20 noiembrie 2024
Un proces istoric: golănirea politicii românești
În pofida unei convingeri superficiale care totuși dăinuie, publicistica ocazională poate conține gânduri, idei, observații cu o valoare, dacă nu perenă, în orice caz, una înscrisă în durata lungă. Așa se face, de pildă , că în 21 octombrie 2014, Gabriel Liiceanu publica în pamfletul Fie-vă milă de noi, domnule Ponta! Portret «fenomenologic» (în formă de epistolă) al unui candidat la președinția României (în volumul Fie-vă milă de noi! și alte texte civile, București, Ed. Humanitas, 2014, p. 124) următoarele: „… A…
26 octombrie 2024
Planșeul Unirii: o miză politică de importanță capitală pentru România
Ciocnirea de la Planșeul Piața Unirii depășește cu mult planul administrației, cu hățișurile sale legale și birocratice și cu interesele locale. Luni, 14 octombrie, în vatra Bucureștiului, am văzut ciocnirea între două moduri de gândire politică. Primul, bazat pe lege și birocrație (în sensul ei clasic, nimic peiorativ). Primarul general Nicușor Dan a fost imaginea statului procedurilor, al legii, al dreptului. Un sistem, poate, mai lent în decizii și în aplicarea lor, dar predictibil și funcțional, în măsura în care dispune de…
15 octombrie 2024
Războiul din Ucraina se va opri în 2025 dar conflictul Rusia-Vest nu se va încheia în timpul lui Putin
Pe scurt: * Spre deosebire de opacitatea feroce din Rusia, Ucraina are „dezavantajul” că realitățile ei politice, militare, economice și sociale sunt mai transparente. Putem deduce, logic, că războiul a afectat puternic ambele țări, că există pierderi mari de ambele părți, dar inevitabil pe cele din Ucraina le vedem sau le aflăm mai ușor. Unele se comunică oficial, de către guvern, despre altele scrie presa din Ucraina, iar despre altele aflăm de la cunoștințe care ne relatează ce se întâmplă acolo, ce mai cred ucrainenii etc.…
15 octombrie 2024
Portavoci ale propagandei pro-ruse, în drum spre Cotroceni
În plină perioadă a amenințărilor hibride dinspre Rusia și a provocărilor la adresa democrațiilor occidentale, Preşedinţia României e vizată de şase portavoci ale propagandei ruse. Şase din cei 18 candidaţi înscrişi iniţial în cursa pentru alegerile prezidenţiale, o treime adică, au promovat intens, în ultimii ani, propaganda anti-occidentală, militând pentru ieşirea României din UE şi decuplarea de NATO, au promovat teorii ale conspiraţiei alimentate de propaganda Kremlinului şi care servesc aceluiaşi scop, anume slăbirea…
14 octombrie 2024
Centru vs. Centralism. Câteva note despre moștenirea lui Iohannis
Deși operează ca atribut identitar – “partide de centru-dreapta sau centru-stânga”, centrismul nu e o doctrină politică autonomă, ci mai curând o formă de etică a moderației, transpusă și în așteptarea ca scena politică a oricărei democrații funcționale să fie oarecum simetric împărțită între Putere și Opoziție. Altfel spus, centriștii au simțul proporțiilor și caută să întrețină atât competiția onestă între partide, cât și echilibrul dintre cei care decid și cei care critică deciziile, asigurând faimosul ”mecanism de auto-corecție”…
10 octombrie 2024
Am întrebat “Ce este și ce trebuie să facă centrul politic?” iar voi ne-ați răspuns
Am analizat atent răspunsurile primite și vă prezentăm în continuare rezultatele. Din perspectiva respondenților, centrul politic este perceput ca o soluție vitală pentru menținerea echilibrului și rațiunii într-un climat politic tot mai polarizat. Ei consideră că centrismul trebuie să îmbine valorile de stânga și de dreapta, respingând extremismul și oferind politici pragmatice, moderate și în interesul comun. Mulți subliniază importanța unui centru politic activ și pro-activ, capabil să mobilizeze cetățenii și să contrabalanseze…
10 octombrie 2024
La ce ne putem aștepta în anul 2025
La începutul lunii septembrie au fost publicate datele de evoluție a PIB în prima jumătate a anului. Astfel, în trimestrul I, față de același trimestru al anului anterior, PIB s-a majorat cu 0,8%. Iar dacă ne uităm la evoluția PIB în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, pe date brute (pentru a elimina sezonalitatea), creșterea este de numai 0,7%. Mergând apoi la datele cu frecventă ridicată, observăm că singura contribuție notabilă la majorarea PIB a fost consumul cu amănuntul de bunuri, care în…
9 octombrie 2024
Cetățean român, aștept dezbaterea electorală!
În curând, va începe în mod oficial campania pentru alegerile prezidențiale. Istoric vorbind, jumătate dintre noi suntem dezinteresați, deoarece nu mergem la vot. În 2019, la alegerile prezidențiale, prezența la vot a fost de aproape 50%. Din cealaltă jumătate, aceea de oameni interesați, 1 milion de cetățeni votează în acest an pentru prima dată. Pentru ei mai ales, este important să clarificăm ce anume votăm: votăm o persoană în cea mai importantă funcție din stat, dar concret, ce atribuții are aceasta? Pentru ei, dar și pentru…
8 octombrie 2024
Un final de partidă deschis
Sfârșitul deceniului Iohannis e dominat de izbucnirea unui val de frustrări și resentimente la adresa încă actualului titular al fotoliului prezidențial de la Palatul Cotroceni. Social media au fost inundate cu meme, clipuri obținute prin IA, postări nervoase, insulte nestâpânite și expresia multiformă a decepției colective. Și în presă au început să apară tot mai multe articole foarte critice, axate pe defectele evidente și bilanțul nul prin care se pare că d-l Klaus Werner Iohannis se pregătește să intre, sui generis,…
27 septembrie 2024
Toamna alegerilor noastre și iarna siberiană
Noul proiect imperialist al Federației Ruse a scos de la naftalină nevoia unor garanții de securitate credibile și funcționale pentru actorii statali care doresc să evadeze din strânsoarea ideologică a Moscovei. Războiul de agresiune împotriva Ucrainei a relevat fragilitatea și vulnerabilitatea unor proiecte de țară care nu sunt însoțite de garanții externe credibile. În momentul de față, singurul model credibil care poate oferi garanții de securitate prin angajamente de apărare colectivă în cazul unei agresiuni externe…
26 septembrie 2024
Politica din România, intrată în zodia lipsei de soluții. Vom mai ieși curând din lehamitea finalului epocii Iohannis?
Cel mai rău nu este neapărat să ai o conducere politică de care ești nemulțumit sau care ți-a trădat valorile și principiile pentru care ai votat-o, deși evident că asta îți lasă un gust amar. Cel mai rău nu este să vezi că tu, ca alegător, nu ai contat deloc, ci doar binele lor personal a fost determinant. Cel mai rău nu este să constați că tot ce îi interesează pe politicieni este un nou mandat. Cel mai rău, de departe, este să îți dai seama, cu luciditate, că nu există soluții și să realizezi că nici măcar nu mai ai ce…
26 septembrie 2024