Ce ne dorim

Centrul politic este despre moderație. Este despre rațiune, luciditate, cunoaștere aprofundată și echilibru. Este totodată despre respingerea extremelor, a polarizării „de bulă” și radicalizărilor ideologice de dreapta sau de stânga, a discursului urii, fanatismului și populismelor. Succesul civilizației occidentale moderne și prosperitatea democrațiilor liberale s-au bazat pe libertăți individuale responsabile, pe drepturi și limitări inteligente, pe cumpătare, rațiune, inovație sustenabilă și politici centriste.

Acum, șansa de salvare a democrațiilor bulversate de radicalizări, de proiecte utopice care vor „să șteargă istoria” sau, dimpotrivă, de imposibile „întoarceri în trecut”, este tocmai redescoperirea centrului politic. Greșelile și exagerările nu se repară prin greșeli și exagerări în sens opus. Moderația rațională presupune abandonarea populismelor golite de substanță, care confundă opinia cu adevărul și sloganurile cu reala cunoaștere a lucrurilor. Modernitatea și Occidentul au triumfat prin „oameni cu capul pe umeri”, nu printr-o poliție a gândirii. 

Există o măsură în toate. Și există o limită în toate, așa cum adaugă Horațiu („Est modus in rebus, sunt certi denique fines”). Romanii știau bine că, dintre toate abordările, „calea de mijloc este de aur”. Cu cât învățăm și știm mai mult, cu atât realizăm că există nuanțe ale adevărului și realităților politice, sociale, economice, culturale. Utilă până la un punct și cu valoare orientativă, ideologia nu ține loc, totuși, de cunoaștere și adevăr. Pretenția ideologiilor maximaliste (revoluționare sau contra-revoluționare) de a deține adevărul absolut și de a-l exprima în formule simpliste și radicale, în clișee, sloganuri și lozinci, trebuie respinsă. Exagerările progresismului și conservatorismului, care propun modele idealizate și canonice ale societății, în formule neomarxiste sau neofasciste (neolegionare), au produs și produc non-valoare și contraperformanțe. Atât ideea egalității cât și ideea tradițiilor, ambele acceptabile ca principii ale lumii moderne liberale, trebuie ferite de abuzurile pe care tind să le facă, prin idealizare, socialismul și conservatorismul.  

Sub cupola generoasă a centrului politic, vom înțelege aici toate abordările rezonabile cuprinse între centru-dreapta și centru-stânga, toate argumentările bazate pe cunoaștere, pe luciditate, toate analizele nuanțate, toate soluțiile raționale, moderate și responsabile.

Centrulpolitic.ro este o platformă care susține valorile democrației liberale, opțiunea pro-occidentală a României (NATO, UE, parteneriatul strategic cu SUA), centrismul politic (înțeles ca spectrul abordărilor cuprinse între centru-dreapta și centru-stânga), moderația și responsabilitatea, argumentația rațională, educația și meritocrația.

Contributorii noștri nu au neapărat viziuni identice asupra tuturor aspectelor în discuție și politicilor publice specifice, dar acceptă că soluția decentă este menținerea abordărilor în zona rațională, a dialogului civilizat și educat. Autorii pe care îi veți citi resping ideologiile contestatare, anarhiste și extremiste. Vom promova aici oameni și idei de centru, în sensul larg al termenului.    

Vă așteptăm așadar să contribuiți pe această platformă civico-intelectuală cu articole de calitate, bazate pe cunoaștere, pe expertiza și competența dumneavoastră profesionale, pentru a redescoperi împreună, ca societate, virtuțile moderației și centrismului, ca expresie a lucidității civice și politice de care este din ce în ce mai mare nevoie.

 

Echipa Centrulpolitic.ro,

Iunie 2024 

Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord