Vocile publicului

România între scut și pion: jocurile marilor puteri și viitorul conducerii politice

Arcul Carpaților a fost, de-a lungul istoriei, un zid natural de apărare, protejând teritoriile românești de invaziile succesive dinspre est și vest. Munții au constituit un obstacol major pentru marile armate, oferind principatelor românești un avantaj defensiv semnificativ. În timpul invaziilor otomane și mongole, acești munți au servit drept barieră, iar în perioadele moderne, au jucat un rol crucial în conflictele mondiale. Astăzi, un rol similar pare să fie atribuit unor state precum Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, care…

Visul libertății în pericol

„Pasiunea [artistului] este libertatea. Toți cei care astăzi luptă pentru libertate luptă, în ultimă instanță, pentru frumusețe” scria Albert Camus în eseul Exilul Elenei. Nu e de mirare atunci, că pe 5 decembrie 2024, un număr de artiști renumiți s-au adunat în Piața Universității din București pentru o manifestație care l-ar fi făcut mândru pe Camus. Poeți, romancieri, cântăreți, actori, și regizori au mobilizat cetățenii români în sprijinul democrației și libertății, în toiul unor alegeri prezidențiale care au văzut un candidat…

România între influențele europene și relația cu SUA: suveranitate, un joc geopolitic sau un pion într-o dispută între marile puteri?

România se află de ani buni la intersecția unor influențe geopolitice majore, fiind prinsă între interesele Uniunii Europene, în special ale Franței și Germaniei, și cele ale Statelor Unite ale Americii. Statutul său de membru NATO și UE i-a adus beneficii strategice importante, dar, în același timp, i-a impus presiuni venite din ambele direcții. Recent, unii au sugerat că Franța și Germania ar fi oferit garanții României pentru a influența o competiție politică internă, ceea ce ridică întrebări cu privire la suveranitatea decizională a…

România la Răscruce: Lecții din Istorie și Drumul Spre Viitor

Istoria României este presărată cu momente de cotitură, decizii grele și alianțe schimbătoare, uneori dictate de nevoie, alteori de iluzii. Am luptat alături de unii, pentru ca mai apoi să ne trezim cu arma întoarsă împotriva foștilor aliați. Am sperat la protecție, dar am fost deseori lăsați singuri în fața istoriei neiertătoare. Din aceste lecții dureroase, un lucru rămâne clar: zigzagul geopolitic ne-a costat scump, iar o astfel de abordare ar fi astăzi un act sinucigaș. Privind retrospectiv, Primul Război Mondial ne-a adus unirea,…

Discursul public, victima reţelelor sociale şi a lipsei noastre de răbdare

Pentru a construi trainic şi temeinic ai nevoie de răbdare, de studiu, de aprofundare, ajungi în fundături din care ţi se pare că nu mai ştii cum să ieşi la liman. E valabil pentru orice domeniu, de la o profesie, la construirea unei case şi până la politică. Dar noi, astăzi, mai avem răbdarea de a face toate cele necesare nu unei capodopere, ci unei realizări de care să fim mândri?  Am discutat cu prieteni care scriu (da, anacronic hobby…) şi mi-au mărturisit că în urmă cu un deceniu puteau citi cinci-şase ore continuu şi se…

Moștenirea lui 47. Economia SUA la începutul mandatului Președintelui Trump

După patru ani de luptă acerbă împotriva șocului inflaționist și incertitudine geopolitică, economia americană se află în pragul unor noi schimbări. Investirea lui Donald J. Trump drept cel de-al 47-lea Președinte a Statelor Unite ale Americii aduce cu sine o serie de schimbări, reale sau doar percepute. Impredictibilitatea noii administrații și amenințarea cu taxe vamale crescute pentru toate exporturile altor economii în Statele Unite îi vor face pe investitori și pe oamenii de afaceri să se gândească de două ori înainte de a aloca…

Uniunea Europeană, NATO și buna vecinătate – o ecuație complexă pentru România

România se află astăzi într-o poziție strategică marcată de oportunități și provocări internaționale. Apartenența sa la Uniunea Europeană și NATO, împreună cu necesitatea de a cultiva relații de bună vecinătate în regiune, conturează o situație geopolitică complexă. Aceste trei dimensiuni sunt uneori percepute ca având interese divergente, ceea ce impune o diplomație echilibrată și inteligentă.    Apartenența la Uniunea Europeană reprezintă pentru România integrarea într-un spațiu al valorilor democratice, al statului de drept…

Noua religie a mahalalei românești – naționalismul dacopat, pseudo-creștin și anti-democratic al susținătorilor lui Călin Georgescu

Recentul protest ilegal organizat în București de susținătorii politicianului extremist Călin Georgescu a fost mai puțin expresia unor nemulțumiri de natură politică sau socială și mai mult o deversare a ceea ce putem considera a fi o „nouă religie” izvorâtă din tenebrele mahalalei românești. O „religie” în care „mesia” este întruchipat de Călin Georgescu, „sfinții” sunt „Căpitanul” Legiunii, Corneliu Zelea Codreanu, dictatorul fascist mareșal Ion Antonescu, dictatorul comunist Nicolae…

Calea Echilibrului în Politica Românească

Într-o perioadă în care polarizarea politică domină aproape fiecare colț al discursului public, centrismul poate părea o alegere neașteptată. Totuși, după o perioadă de reflecție, am ajuns la concluzia că ideologia mea se apropie destul de mult de centrism. Într-o lume în care extremele atrag atenția, poate părea surprinzător să susții o abordare de mijloc. Dar cred cu tărie că centrismul reprezintă răspunsul necesar la provocările cu care ne confruntăm, mai ales în contextul unui conflict între viziuni globale și naționale, care par să…

Cetățenii, prima linie de apărare a libertății și democrației

„Unde trăim, în junglă? Vorbesc și eu așa, ca opinia publică.” Celebra replică a personajului Gogu Steriade, interpretat de răposatul actor Dem Rădulescu din filmul Brigada Diverse intră în acțiune încapsulează perfect starea de spirit a societății românești după primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Ceea ce urmează să scriu în următoarele rânduri este doar perspectiva mea, a unui cetățean român tânăr, care nu poate să nu simtă adierea rece și înfricoșătoare a unor idei care trebuiau să rămână moarte și…

Democrația și vulnerabilitățile sale

Cu multe milenii în urmă, în zorii civilizației umane, cea mai predominantă formă de organizare politică a societăților omenești a fost cea monarhică cu un caracter despotic. Oamenii nu știau altfel, zeitățile erau organizate într-o ierarhie bine stabilită cu o figură paternă la vârf care deținea autoritatea supremă, iar precum în cer așa și pe Pământ, oamenii au încercat să se organizeze precum ființele pe care le venerau. Marile imperii și civilizații care au dus umanitatea pe culmile măreției culturale,…

Să nu uităm Tatarbunar! Episodul I – Viclenia bolșevicilor la negocierile româno-sovietice privind chestiunea Basarabiei (Conferința de la Viena din 1924)

Victoria forțelor pro-europene și pro-românești la recentele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, prin realegerea Președintelui Maia Sandu, reprezintă un moment istoric în lupta celui de-al doilea stat românesc european pentru evadarea din lagărul ex-sovietic, din sinistra „русский мир” controlată de criminalul de război Vladimir Putin. O victorie frumoasă, însă la limită și dincolo de care se deschide o intensificare extrem de periculoasă a ofensivei propagandistice, politice și informaționale pe care Rusia lui Putin a lansat-o…

Scrutinul electoral din Republica Moldova – o lecție pe care PSD trebuie să o învețe urgent!

Campania electorală pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova și pentru referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană s-a aflat sub o cumplită ofensivă propagandistică instrumentată de FSB (principalul serviciu de informații al Rusiei, urmașul KGB-ului) și de agenții de influență ai Rusiei. Regimul Putin a investit milioane de euro, a organizat acțiuni de manipulare a sute de mii de oameni, a cumpărat voturi, jurnaliști, oameni politici, într-un efort fără precedent de a opri evadarea Republicii Moldova din sfera de…

Câteva reflecții despre războaiele din vecinătatea Uniunii Europene

Războiul a fost și este în continuare un instrument folosit de către statele lumii pentru a-și îndeplini țelurile strategice, fie că este vorba de război de cucerire sau război motivat de auto-apărare, folosirea violenței s-a dovedit deseori ca fiind utilă și indispensabilă în istoria relațiilor internaționale. Acum două milenii, puterea Romei era la apogeu, iar mașinăria militară romană, formată din faimoasele legiuni avea datoria de a extinde granițele unui imperiu deja prea întins sau să apere frontierele…

Fed-ul între recesiune, inflație și „Cirque du So-Lame” al anului electoral american

„Recesiune, recesiune, recesiune!” În ultimul an, pe orice post de televiziune și pe contruile de X (fost Twitter) ale comentatorilor din domeniul financiar puteam observa un trend clar și destul de simplu al părerilor: „Vine recesiunea.” Miercuri, 18 septembrie, banca națională a Statelor Unite ale Americii, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii, sau mai simplu „Fed-ul” a micșorat dobânda de referință ducând-o la 5% de la maximul acestui ciclu de creșteri ale ratelor, respectiv 5.5%.  O tăiere a…

Alegerile prezidențiale din SUA – mesajele lui Trump pentru europeni

Marți seara a avut loc prima dezbatere publică (și destul de probabil ultima) între fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte Kamala Harris, candidați pentru funcția de Președinte al SUA. Dezbaterea a fost organizată în Philadelphia, la Centrul Național al Constituției și a fost moderată de prezentatorul emisiunii tv „World News Tonight” și redactorul-șef David Muir și prezentatoare emisiunii ABC News Live „Prime” Linsey Davis, ambii jurnaliști ai rețelei americane de televiziune ABC. Opiniile majorității analiștilor…

Terorismul și ai săi „idioți utili”

Ieri, 11 septembrie 2024, ne amintim cu tristețe de atacul terorist comis de organizația Al-Qaeda pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cu această ocazie ar trebui cu toții să ne reamintim că terorismul nu este o amenințare distantă datorită faptului ca perpetuatorii fac parte din organizații îndepărtate de noi din punct de vedere geografic, ci este o permanentă amenințare la adresa modului nostru de viață și a întregului mod occidental de organizare socio-politică, amenințare care poate să vină din orice colț al…

Mongolia lui „Topor de Bronz” sfidează mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională. Care va fi reacția Uniunii Europene?

Criminalul de război Vladimir Putin și-a început vizita în Mongolia, pășind pe covorul roșu și salutat de o gardă de onoare. S-au confirmat astfel estimările conform cărora regimul de la Ulaanbaatar va sfida Curtea și întreaga comunitate internațională. În ziua de 2 septembrie, în numele Comisiei Europene, purtătorul de cuvânt Nabila Massrali, avertiza Mongolia că, deși are dreptul să-și dezvolte legăturile internaționale în funcție de propriile interes, trebuie să pună în aplicare mandatul de arestare emis de CPI împotriva lui Putin,…

Biserica Ortodoxă Română sub asediul naționalismului

După căderea dictaturii comuniste, relația ierarhie ecleziastice a Bisericii Ortodoxe Române cu viața politică, partidele politice și guvernările post-decembriste s-a manifestat mereu pe două paliere de comunicare și interacțiune. Pe de o parte, ierarhia BOR a căutat să beneficieze de sprijinu pentru rezolvarea unor chestiuni foarte lumești și deopotrivă necesare funcționării Bisericii: recuperarea proprietăților confiscate de comuniști, salarizarea clerului, renovarea și construirea de biserici și mânăstiri, înființarea orei de Religie…
Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord