Război și pace. Capitolul „Ucraina, 2025”: se schimbă recuzita
O insistență firească, în spațiul public românesc și nu numai, a temei păcii (în războiul din Ucraina), coroborată preocupărilor legitime privind clarificarea noii agende de politică externă a Statelor Unite sub bagheta „pacificatorului” Trump, face obligatorii câteva scurte evaluări tematice. Au trecut deja cele(brele) „24 de ore” de când candidatul Trump ar fi trebuit să facă pace în Ucraina în prima sa zi de mandat ca președinte al Statelor Unite. Porumbeii păcii au zburat (serafic, retoric) peste Capitoliu și peste…
22 ianuarie 2025
Costul Rusiei
La mulți ani vouă. Rusiei i-a crescut costul plătit în echipamente pentru fiecare km2 cu 15800%. Cincisprezece mii opt sute la sută față de prima lună de invazie! „Rusia mai cucerește câteva localități în Donbas”, „Rusia avansează fără oprire în Ucraina”, „Rusia continuă asaltul necontenit asupra Ucrainei”. Acestea sunt titlurile pe care le-am auzit, citit, văzut în mass-media națională și internațională în ultimul an de zile. Astfel de titluri, repetate pentru o perioadă lungă de timp, produc un…
3 ianuarie 2025
2025 – Să ne pregătim mai bine pentru dezastre!
În urmă cu ceva vreme, vorbeam de anii „dionisiaci” care urmează – prăpăstioși, guralivi, belicoși, tulburați, turbulenți, confuzi, extremiști, radicali, setoși de sânge și de lacrimi. 2025 va fi un an dionisiac 100%. Va spori nevrozele, turbulențele, conflictele, comploturile, războaiele dintre idei, oameni, națiuni și viziuni. Va multiplica punctele de nevroză, liniile de conflict, ostilitățile directe și soluțiile “nocturne” (hibride, asimetrice, conspiraționiste etc.). Va accentua dramatic clivajele și neputințele…
1 ianuarie 2025
2025 – Tendințe și prognoze
Valentin Naumescu, Profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și director al Centrului pentru Studiul Relațiilor Externe ale UE și ordinii globale (Centrul EUXGLOB, UBB) „Puneți-vă centurile!”… Asta n-a fost tot. Vine 2024+1 Îndemnul din titlu este, de fapt, o reluare a titlului unui articol pe care l-am publicat cu trei zile înainte de șocul alegerilor prezidențiale din 24…
byICDE
1 ianuarie 2025
„Puneți-vă centurile!” …Asta n-a fost tot. Vine 2024+1
Îndemnul din titlu este, de fapt, o reluare a titlului unui articol pe care l-am publicat cu trei zile înainte de șocul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie anul trecut, pe platforma Centrulpolitic.ro: „Puneți-vă centurile! Aterizăm, la finalul Erei Iohannis. Ce facem când ajungem la sol, în decembrie?” Desigur, nu pot să spun că intuiam ce se va întâmpla la alegeri, căci surpriza a fost imensă pentru toată lumea, dar aveam încă de atunci suficiente motive să cred că suntem la finalul unei lungi perioade relativ…
1 ianuarie 2025
Ce poate înseamna noul mandat a lui Trump pentru Ucraina
1. Donald Trump: Președintele Trump se pregătește să fie un Președinte care va avea prin Partidul Republican controlul absolut al Administrației și Congresului dacă și Camera Reprezentanților va fi câștigată (și așa pare) de Republicani. Asta înseamnă că ideile lui vor putea fi puse în aplicare mai ușor decât i-a fost lui Obama sau Biden. Însă nici această configurație politică nu garantează că viziunea lui despre Ucraina și Rusia va fi pusă în aplicare 100%. În primul rând, trebuie să luăm în considerare ce spun oamenii cu care a…
7 noiembrie 2024
Strategic, pe termen lung Rusia a pierdut războiul, însă Ucraina îl poate pierde pe termen scurt, militar
I. Acum doi ani de zile, când încă eram pe Frontul din Est (Kharkiv Oblast), spuneam că Rusia a pierdut strategic războiul. De ce? 1. Politic: Nu și-a atins obiectivul politic principal: decapitarea politică a Ucrainei, schimbarea conducerii politice alese democratic cu o conducere marionetă pregătită deja de la Kremlin. Președintele Zelensky a refuzat oferta SUA, a rămas în Kyiv și asta a schimbat nu doar istoria Ucrainei, ci istoria întregii Europe Centrale și de Est, cu consecințe (pozitive) asupra întregului Vest Colectiv. Tot…
30 octombrie 2024
Planul de victorie şi războiul din Ucraina: o pledoarie pentru fermitatea lucidă
Departe de cacofonia politicii româneşti şi de iresponsabilitatea senină cu care o elită provincială şi mioapă refuză să accepte provocările unei lumi globale, războiul din Ucraina continuă, iar tragedia din Europa Centrală şi de Est rămâne, asemeni luptei pe care Israelul o duce împotriva Iranului şi acoliţilor săi, un semn al acestei realităţi pe care nu o mai putem ignora. Şi doar fermitatea lucidă pe care un Raymond Aron a profesat-o, vreme de decenii, ca gânditor şi comentator, este adecvată epocii pe care o traversăm. Este o epocă…
23 octombrie 2024
Republica Moldova. Cine rămâne acasă rămâne și în lesă
Totul este geopolitică în Republica Moldova. Kominterniștii de serviciu de peste Prut anunțau zgomotos, în urmă cu mai mulți ani, „moartea geopoliticii” în Republică. „Să ne ocupăm liniștiți de problemele interne”, clamau ipocrit zeloșii locotenenți ai Kremlinului, pentru care insistențele geopolitice stricau liniștea guberniei, supunerea ei comodă față de Imperiu. Odată cu invazia rusă asupra Ucrainei, geopolitica redevine regină la Chișinău. Avem acum (în preajma alegerilor de duminică) geopolitică la pătrat,…
18 octombrie 2024
Opțiunile nucleare ale Ucrainei. Poate (re)deveni Ucraina putere nucleară sau este NATO opțiunea nucleară a Ucrainei?
Zelensky a spus: „NATO sau redevenim putere nucleară!” Tabloidul Bild a publicat în aceiași zi un articol citând surse guvernamentale ucrainene care spuneau „dacă ni se dă ordinul, în 3 săptămâni putem construi o bombă nucleară”. Kyivul a negat că o astfel de discuția ar fi avut vreodată loc. Vă promit un festin de informații interesante: Întrebarea cu adevărat importantă este dacă ar vrea, poate Ucraina să (re)devină putere nucleară? Să începem: 1. Cum s-a ajuns la declarația lui Zelensky? În 1991 Ucraina devenea prin…
18 octombrie 2024
Alegerile din Republica Moldova sunt de interes național. Unde pot vota basarabenii în România?
Avem un loc unde putem să le administrăm rușilor o mamă democratică de bătaie: peste 4 zile sunt alegerile pentru președintele Moldovei și concomitent un referendum care privește modificarea Constituției Republicii Moldova, în care să fie stipulat că printre misiunile statului sunt aderarea la Uniunea Europeană. Tot acest proces legislativ de modificare a Constituției este unul lung și abia începe cu primul tur al alegerilor prezidențiale și se încheie cu votul din Parlamentul de peste Prut, însă este esențial ca acest proces să înceapă…
17 octombrie 2024
Războiul din Ucraina se va opri în 2025 dar conflictul Rusia-Vest nu se va încheia în timpul lui Putin
Pe scurt: * Spre deosebire de opacitatea feroce din Rusia, Ucraina are „dezavantajul” că realitățile ei politice, militare, economice și sociale sunt mai transparente. Putem deduce, logic, că războiul a afectat puternic ambele țări, că există pierderi mari de ambele părți, dar inevitabil pe cele din Ucraina le vedem sau le aflăm mai ușor. Unele se comunică oficial, de către guvern, despre altele scrie presa din Ucraina, iar despre altele aflăm de la cunoștințe care ne relatează ce se întâmplă acolo, ce mai cred ucrainenii etc.…
15 octombrie 2024
20 octombrie. Votați masiv Maia Sandu și Da la referendum!
Acest text trebuie să fie simplu și clar. Nu este o analiză geopolitică sofisticată, în limbaj academic. Nu le mai explicăm astăzi cititorilor noștri care sunt opțiunile în dispută, căci știu deja care este diferența între Vest și Est, între Uniunea Europeană și Rusia, între democrație și dictatură. Știu că UE înseamnă un spațiu al libertăților, oportunităților și dezvoltării, al standardelor înalte de viață. Se cunoaște că Rusia este un agresor care aduce numai sărăcie, subdezvoltare, propagandă mincinoasă, înapoiere, crimă, corupție…
11 octombrie 2024
Din nou vecini cu Rusia? Cum să ne pregătim pentru un adevărat coșmar strategic
Presupun că ați auzit măcar odată până acum gluma aceea stupidă despre Rusia și vecinii ei. Cu cine se învecinează Rusia? Cu cine vrea ea! Comic și sinistru simultan. Până acum câțiva ani eram obișnuiți cu ideea că granițele dintre state sunt fixe, stabile, bazate pe tratate internaționale iar eventuale schimbări sunt rare, excepții de la regulă. Acum avem în preajmă un contra-exemplu. Rusia vrea să schimbe granițele Ucrainei și se bazează pe forța armelor și intimidare spre a convinge Occidentul să achieseze la noua situație. Întâi a…
9 octombrie 2024
Toamna alegerilor noastre și iarna siberiană
Noul proiect imperialist al Federației Ruse a scos de la naftalină nevoia unor garanții de securitate credibile și funcționale pentru actorii statali care doresc să evadeze din strânsoarea ideologică a Moscovei. Războiul de agresiune împotriva Ucrainei a relevat fragilitatea și vulnerabilitatea unor proiecte de țară care nu sunt însoțite de garanții externe credibile. În momentul de față, singurul model credibil care poate oferi garanții de securitate prin angajamente de apărare colectivă în cazul unei agresiuni externe…
26 septembrie 2024
Este victoria Ucrainei un obiectiv asumat al politicii externe românești? De ce alegerile prezidențiale sunt mai importante ca oricând
Pe 3 septembrie 2024, la 9 dimineața, ora locală, și după doar câteva minute de la declanșarea alarmei antiaeriene, două rachete rusești au lovit orașul Poltava, din centrul Ucrainei. Dacă am fi citit în afara contextului belic un raport al daunelor provocate (53 de morți și 298 de răniți), am fi pus imediat episodul în clasamentul actelor de terorism înregistrate la nivel global. Așa, după trei ani de război, când știrile despre ororile sale s-au banalizat, luăm act cu coada ochiului și ne vedem de treabă, pentru că țara noastră nu e…
9 septembrie 2024
Republica Moldova, ocheanul nostru întors. 33 de ani după…
O povară care va apăsa tot mai mult Republica Moldova în anii ce vin este cea a absenței unui sistem de garanții de securitate. Chișinăul are nevoie imperativă de crearea unui sistem de garanții de securitate sofisticat, creativ și eficient, care să protejeze Republica Moldova de amenințările externe repetate ale Estului. Din această perspectivă, este cert că garanția cea mai solidă a securității Republicii Moldova o reprezintă crearea unui sistem extern de alianțe și garanții. Nici o măsură menită a consolida dispozitivul…
27 august 2024
Cum poate pierde Europa din cauza ei. Indiferența, alinierea cu narativele Kremlinului și lașitatea politică pot duce la pierderea războiului din Ucraina și la destabilizarea Europei
Pasul 1 – Atingerea Obiectivului Strategic Donbas Au trecut 12 zile de la începutul Operațiunii Kursk și estimările inițiale ale ambelor părți au fost invalidate. Ucraina a reușit mai mult decât credeau analiștii vestici în termen de obiective militare, politice, comunicaționale, iar Rusia a reușit mai puțin decât și-a propus începând cu a doua zi de după începerea incursiunii. Însă ceea ce se aștepta Ucraina și încă nu s-a întâmplat este decizia rușilor de a muta unități de pe front din Donbas spre Kursk. Acesta este însă un…
19 august 2024
Câteva reflecții și adevăruri incomode la zece luni de război în Gaza
La puțin timp după atacul devastator al organizației teroriste Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, comunitatea internațională a părut să ajungă rapid la un consens: da, Israelul are dreptul la legitimă apărare a teritoriului și cetățenilor săi, dar acesta nu poate fi nicicum exercitat în mod legitim, este doar un drept cel mult la modul abstract, deoarece exercitarea acestui drept nu s-ar putea face, în ochii unei bune părți a opiniei publice mondiale, mai ales cea din partea stângă a spectrului politic, decât într-o situație…
16 august 2024
O analiză a Operațiunii Kursk – incursiunea Ucrainei în Rusia
Operațiunea Kursk, cum a fost denumită în spațiul public, este o inițiativă a Forțelor Armate ale Ucrainei, unităților de luptă ale rușilor, georgienilor, cecenilor care luptă în Ucraina sub comanda Directoratului de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR). Această inițiativă a început în dimineața zilei de 6 august și continuă până în acest moment. Obiectivele statuate de comandamentului militar al ucrainenilor nu ne sunt cunoscute. Tăcerea operațională manifestată de forțele ucrainene este un semn distinct față de…
12 august 2024