Conform zodiacului chinezesc, fiecare an calendaristic este reprezentat de un animal. Anul 2025 va fi anul șarpelui, un simbol al înțelepciunii și intuiției, dar și al transformării.
De-a lungul istoriei, anul șarpelui a adus mari schimbări ale sistemelor politice, cel mai emblematic fiind anul 1989, când lumea întreagă a asistat sau a participat direct la prăbușirea zidului Berlinului și la căderea regimului comunist din Europa. România a trecut astfel printr-o transformare profundă, eliberându-se de regimul lui Ceaușescu și devenind o democrație privind spre vest. O transformare majoră și pozitivă pe care unii nostalgici au uitat-o sau pe care unele generații nu au trăit-o și nu o cunosc.
Pentru România, 2025 are toate premisele de a îndeplini această interpretare astrologică și de a fi anul marilor schimbări, dacă ne uităm la cum am încheiat 2024. În fond, peste 2 milioane de români au spus că vor schimbare la ultimele alegeri prezidențiale și au votat un candidat inexistent pentru o mare parte din bula sigură în continuarea parcursului pro-european al României. Peste 3 milioane de români au ales să schimbe componența Parlamentului României și să transforme o treime din acesta în loc de propagandă pentru extremiști, conservatori și fanatici. Și să nu uităm că un europarlamentar a fost ales să reprezinte România în Parlamentul European și a reușit performanța de a fi dat afară din sala de plen chiar de la prima sesiune plenară.
Dat fiind că modul în care a întâmpinat România anul 2025 nu a putut fi anticipat de niciun analist politic, și uitându-ne la cât de mult mai contează sursa sau veridicitatea unor informații în spațiul public, nu este deloc exagerat să ne uităm la ce zic astrologii că ne va aduce anul șarpelui. Astfel, 2025 simbolizează un an în care deciziile care sunt luate cu multă grijă și analiză sunt cele mai bune. Cei care vor să îndeplinească unele obiective pe termen lung sunt avantajați anul acesta. Să sperăm că astrele se vor alinia în jurul Ministerului de Finanțe și că va putea să se țină de planul fiscal pe 7 ani depus și validat de Comisia Europeană, în care există o traiectorie clară menită să ne stabilizeze inflația și să ne scadă deficitul. Până acum, pe plan fiscal avem doar o ordonanță trenuleț adoptată pe repede înainte și cu lacune care încep să se vadă în implementare, așa că ar fi de bun augur dacă acel plan fiscal nu ar rămâne pe hârtie și ar începe să fie implementat așa cum a fost validat. De asemenea, anul acesta astrele trebuie să fie de partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, fiindcă PNRR stagnează încă de când au început campaniile electorale, 0 euro au intrat în bugetul României din iunie 2024 și până acum, calendarul de implementare este mult rămas în urmă și mai avem doar 2 ani până când finanțarea PNRR va lua sfârșit.
Tot de la astrologi mai aflăm că anul 2025, marcat fiind de influența șarpelui, va aduce o combinație de energii care stimulează gândirea profundă, creativitatea și stabilitatea. Dacă ne uităm în jurul nostru, este absolut necesar ca România să rămână stabilă pe traiectoria sa pro-europeană și să își folosească creativitatea în a asigura succesul proiectului european atacat hibrid, informațional, economic, de pe toate flancurile. Vedem cum marile democrații se clatină, Trudeau anunțându-și demisia după un deceniu la conducerea Canadei, AfD, partid neonazist, câștigă teren în Germania, Austria va avea în scurt timp la conducere un partid de extremă dreaptă, și nicăieri nu pare să existe soluții la orizont pentru a rezolva aceste crize politice. De lipsă de soluții duce și România, care după anularea unor alegeri prezidențiale cu opțiuni limitate de candidați demni de funcția prezidențiabilă și cu alegători ce au preferat să pună ștampila pe un necunoscut decât să voteze aceleași persoane sau aceleași partide, ne regăsim acum în fața unor noi alegeri, cu partide care nu propun un calendar clar și nici nu fac eforturi să ofere candidați pe măsura responsabilităților pe care le va avea Președintele României în următorii 5 ani. Astfel, gândirea profundă și creativitatea vor fi necesare în ghidarea partidelor aflate la conducere și a Președintelui României să garanteze securitatea națională și să combată eficient tacticile de război hibrid la care suntem supuși.
Șarpele este simbolul înțelepciunii și intuiției. Altfel spus, 2025 nu mai poate fi anul lui „las’ că merge și-așa”. Instituțiile statului trebuie profesionalizate pentru a oferi siguranță și a recâștiga încrederea cetățenilor. Trebuie asumate gafele economice și reconsolidat bugetul național în mod sustenabil, adică nu din buzunarele celor care deja contribuie în mod cinstit, ci din a celor care sunt uitați sau păsuiți cu taxele din prea multă prietenie sau clemență. Acum intrați pe deplin în spațiul Schengen, plecarea din țară va fi o opțiune și mai simplă dacă instabilitatea continuă, astfel că România trebuie transformată într-o opțiune, o alegere fără regrete, nu o variantă pentru cei care nu își permit, din diverse considerente, să mai plece.
Șarpelui îi place să rezolve orice dispută, într-un fel sau altul. Se pot aborda orice probleme, se pot negocia soluții, se pot face compromisuri, însă nu fără o doză de neîncredere reciprocă. Se pare că 2025 este anul în care ne îndreptăm spre soluționarea războiului provocat de Rusia în Ucraina. În ce fel va fi soluționat nu este simplu de spus, însă România va trebui să ofere un răspuns. Care este strategia României cu privire la soluționarea conflictului din Ucraina, cum se va poziționa, ce rol va juca?
Pe lângă războiul de la graniță, alte tipuri de conflicte și dispute își găsesc mereu rezolvarea în justiție. Justiția din România a acționat intens în ultimele luni, luând decizii profund nepopulare și insuficient motivate și explicate. Ce va însemna anul șarpelui pentru justiția din România?
Dacă ar fi să rezumăm interpretările astrologice, persoanele care vor acționa cu înțelepciune și cu grijă se vor bucura de succes în 2025, în schimb, impulsivitatea poate provoca situații neașteptate. Politica românească, după 30 de ani de democrație și 18 ani de apartenență la UE, are nevoie de o maturizare. Îi putem spune oricum, reset, upgrade, restart. Important este ca partidele din România să coboare din stratosferă și să înțeleagă noua realitate în care se află societatea românească. Este nevoie de o reparație profundă a legăturii dintre cetățeni și aleși, de fețe noi, transparente și capabile și de o reamintire că, la bază, un politician este ales fiindcă este considerat mai capabil și mai profesionist să își reprezinte comunitatea. Practic, partidele ar trebui să năpârlească și să ni se prezinte sub o altă formă. Important este să nu facă asta în stil românesc, adică „lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!”.