Anul 2025 va fi unul al slăbirii Alianței Atlantice de către cel care ar trebui să-i fie cel dintâi garant: președintele Statelor Unite. Înainte de a arăta în mod clar ce are de gând cu războiul din Ucraina, Donald Trump își șantajează și slăbește aliații: Germania, Canada, Danemarca…
Premierul ungar Viktor Orban este, fără îndoială, un optimist. El a afirmat în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an că lumea va intra într-o nouă eră a păcii și prosperității după ce Donald Trump îşi va prelua mandatul, pe 20 ianuarie. Va fi, în orice caz, o eră în care Ungaria va ieși câștigătoare.
„Europa ar trebui să se trezească la noua realitate, se vor întâmpla lucruri noi, lucruri nici măcar nu au fost visate, poate cu excepţia ungurilor”, a afirmat liderul de la Budapesta.
Pentru el, viitorul este simplu și clar: războiul din Ucraina se încheie și sancțiunile la adresa Rusiei vor fi ridicate imediat. Redresarea economică va începe, inflația va scădea și o nouă eră a bogăției se va deschide pentru Europa.
Pe ce se bazează optimismul lui Viktor Orban știm și nu știm. Știm, pentru că el își leagă speranțele de o victorie a Rusiei ( chiar la masa verde a tratativelor) și de expansiunea Chinei. Alături de acești noi prieteni, Ungaria speră să răstoarne ordinea regională. Și, din perdantul secolului XX să se transforme în învingătorul secolului XXI.
Mai multe despre planul milenar al liderului ungar puteți citi în excepționala carte pe care istoricul Stefano Bottoni a lansat-o în această toamnă la București: ”Geniul Panoniei, proiectul Orban și amenințarea iliberală”, Editura Humanitas.
Nu știm: pentru că nu știm, înainte de toate, dacă Donald Trump chiar va instaura pacea în regiune. Și, mai ales, cu ce preț. Cu ce preț pentru Ucraina și cu ce preț pentru regiune. Și, în definitiv, de ce am fi și noi, românii, optimiști alături de Viktor Orban? Aceasta este o întrebare la care cu greu se poate răspunde.
În afara discursului exaltat al lui Viktor Orban, însă… perspectivele nu sunt cine știe ce. De la Mar-a-Lago vin vești îngrijorătoare. Pe scurt: Donald Trump și prietenii săi au o problemă. Iar probema nu este cu Rusia lui Putin, problema este cu aliații.
La scurt timp după atentatul de la Magdeburg, Elon Musk, omul cel mai apropiat de Donald trump, și-a anunțat recent sprijinul pentru populiștii de dreapta în termeni de dreapta din AfD.
„Doar AfD poate salva Germania”, a scris Musk pe propria rețea, X.
O rețea despre care însuși președintele german Frank-Walter Steinmeier consideră că este purtătoarea unei influenţe externe.
„Influenţa externă constituie un pericol la adresa democraţiei, fie că este secretă, aşa cum s-a dovedit recent în alegerile din România, fie că este deschisă şi nedisimulată, aşa cum este cazul acum, în mod extrem de intens, pe platforma X”, a spus președintele Germaniei.
Nici Canada nu se simte prea bine.
În mesajul său de Crăciun, președintele ales Donald Trump l-a ironizat pe premierul canadian Justin Trudeau, pe care l-a numit „guvernator”, și a sugerat încă o dată că Statele Unite ar putea anexa Canada ca al 51-lea stat.
Trump a amenințat cu tarife comerciale înrobitoare pentru a-i face pe canadieni să se lase anexați de Statele Unite.
De asemenea, Trump a reiterat ideea enunțată în primul său mandat de a cumpăra Groenlanda – teritoriu autonom din cadrul Regatului Danemarcei .
În timpul primului mandat Trump, Copenhaga a răspuns clar avansurilor lui Trump, spunând că Groenlanda nu e de vânzare. De data aceasta, danezii au înțeles că lucrurile s-ar putea să fie ceva mai complicate.
Danemarca și-a sporit substanțial bugetul de apărare pentru 2025, în timp ce ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a precizat că deținerea și controlul Groenlandei este o necesitate absolută.
Desigur, este greu de imaginat că, în cazul în care Copenhaga ar refuza prețul propus de Trump, acesta ar da drumul câinilor războiului împotriva regatului nordic. Și, dacă acest scenariu absurd ar deveni realitate, că danezii ar avea puterea de a le rezista americanilor – cu toată dârzenia lor recunoscută.
Dar nici nu mai este nevoie ca Donald Trump să treacă la scenarii nebunești. Simplele sale enunțuri vor încuraja apetitul revizionist al Rusiei și Chinei, în timp ce viitorul președinte al Americii se arată dispus să-și slăbească aliații cu șantajul politic, economic și comercial.
Nu, anul 2025 nu va fi unul al păcii. Va fi anul slăbirii alianței occidentale de către însuși liderul care ar trebui să fie primul său reprezentant, președintele Statelor Unite. Va fi un an complicat și trebuie să fim foarte atenți pentru a nu-l transforma într-unul oribil.