Acum lumea este inundată de oameni falși – boți care se prefac că sunt oameni – ceea ce este unul dintre motivele cheie pentru care oamenii nu mai pot avea încredere unii în alții și nu mai pot purta o conversație. Guvernele ar trebui să interzică acest lucru.
Dacă cineva se plânge că astfel de măsuri încalcă libertatea de exprimare, ar trebui să-i fie amintit că boții nu au libertatea de exprimare – doar oamenii au drepturi, spune Yuval Noah Harari, într-un interviu acordat în exclusivitate Spotmedia.ro, prilejuit de apariția, la Editura Polirom, a cărții Nexus. Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA.
Yuval Noah Harari este considerat unul dintre cei mai influenți intelectuali ai lumii în care trăim. Născut în Israel în 1976, a obținut doctoratul în istorie la University of Oxford și este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim și distinguished research fellow la Centre for the Study of Existential Risk din cadrul University of Cambridge. Cărțile lui au apărut în limba română la Editura Polirom – Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (2017), Homo deus. Scurtă istorie a viitorului (2018), 21 de lecții pentru secolul XXI (2018), Sapiens. O istorie grafică, vol. I: Nașterea omenirii (2020) și vol. II: Stâlpii civilizației (2021) și Suntem de neoprit, vol. I: Cum am luat în stăpânire lumea (2022) și vol. II: De ce nu este dreaptă lumea (2023).
Ideile principale din interviu:
- Oameni înțelepți și buni iau decizii proaste dacă sunt hrăniți cu informații greșite/în cele mai multe cazuri, oamenii de știință care sunt experți în fizică sau chimie primesc ordine de la lideri ideologici și religioși care sunt experți în mitologie.
- Este costisitor să produci informații adevărate. În contrast, este foarte ieftin să produci ficțiuni și fantezii, și poți să le faci cât de simple și de atractive vrei. Cea mai ușoară cale de a conecta oamenii este să le spui mituri măgulitoare. În consecință, majoritatea informațiilor din lume nu sunt adevărate.
- Facebook le-a pus algoritmilor săi un obiectiv aparent benign: să facă mai mulți oameni să petreacă mai mult timp pe Facebook. Dar algoritmii au descoperit apoi, prin încercări și erori, că cea mai ușoară cale de a atinge acest obiectiv era prin răspândirea urii și indignării. Dacă un utilizator din Myanmar termina de vizionat un videoclip inofensiv pe Facebook, algoritmul îi recomanda imediat sau chiar reda automat un videoclip cu o teorie a conspirației plină de ură.
- Niciun împărat roman sau vreun premier sovietic nu a fost răsturnat de o revoluție democratică, dar au fost mereu în pericol de a fi răsturnați sau transformați în marionete de propriii subordonați. Dictaturile sunt mult mai vulnerabile la a fi răsturnate de către algoritmi decât sunt democrațiile.
- Un viitor Ceaușescu nu va avea nevoie de milioane de agenți umani pentru a spiona pe toată lumea. Smartphone-urile, computerele, camerele, microfoanele și dronele ar putea face asta mult mai ușor.
Susțineți că problema principală cu regimurile autoritare nu este natura sau psihologia umană, ci modul în care oamenii sunt informați și cum sunt create, spuse și primite marile povești și narațiunile politice. Cu cât primim mai multe informații, cu atât devin mai bune alegerile noastre politice? Sau, dimpotrivă?
Nexus susține că vina nu este a naturii noastre, ci a informațiilor noastre.Oameni înțelepți și buni iau decizii proaste, dacă sunt hrăniți cu informații greșite. Și, din păcate, oamenii sunt inundați de informații greșite. De la triburile din Epoca de Piatră până la statele moderne, societățile umane cad repetat victime ale deziluziilor de masă.
În timp ce cărțile mele anterioare au povestit istoria umanității, eroul din Nexus este informația. Cartea explorează cum informațiile modelează istoria și de ce, de-a lungul timpului, informația ne-a dat multă putere, dar puțină înțelepciune.
Unii oameni cred că, pe parcursul a mii de ani, informațiile noastre ar trebui să se îmbunătățească. Ei susțin că informațiile adevărate, precum faptele științifice, dau putere oamenilor, în timp ce iluziile ne slăbesc.
Așadar, adevărul ar trebui să se răspândească, iar iluziile să dispară. Dar nu așa funcționează istoria. În istorie, puterea nu depinde doar de adevăr. Ea depinde încă și mai mult de ordine. Și este mai ușor să creezi ordine răspândind ficțiuni și fantezii decât fapte.
De exemplu, luați în considerare o țară care dorește să producă o bombă atomică. Pentru a face acest lucru, are cu siguranță nevoie să cunoască unele realități științifice. Dacă încerci să construiești o bombă atomică și ignori legile fizicii, bomba ta nu va exploda.
Dar pentru a produce o bombă, ai nevoie și de milioane de oameni care să coopereze la acest proiect. Ai nevoie de oameni care să extragă uraniu, să construiască un reactor și să asigure hrană pentru toți minerii, constructorii și fizicienii. Iar acesta este elementul cheie: este mai ușor să faci milioane de oameni să coopereze spunându-le o ficțiune decât spunându-le adevărul.
Așadar, de-a lungul miilor de ani, oamenii au învățat mai multe adevăruri științifice, dar, în egală măsură, au construit și religii și ideologii mai puternice care au ignorat faptele.
Și, în cele mai multe cazuri, oamenii de știință care sunt experți în fizică sau chimie primesc ordine de la lideri ideologici și religioși care sunt experți în mitologie.
De aceea, în ciuda tuturor cunoștințelor noastre științifice, suntem predispuși să facem lucruri stupide și autodistructive. Așa am ajuns, de exemplu, la nazism și la stalinism. Acestea au fost rețele extrem de puternice, susținute de idei extrem de iluzorii.
Așa cum a spus George Orwell, ignoranța este putere. Iar acum, pericolul informațiilor greșite este deosebit de amenințător, din cauza apariției unei noi tehnologii informaționale – inteligența artificială (IA). În secolul XXI, IA poate forma nexusul unei rețele atât de puternice de iluzii încât ar putea împiedica generațiile viitoare să încerce măcar să dezvăluie minciunile și ficțiunile sale.
Una dintre cele mai mari teme de astăzi este relația dintre informație și adevăr. Vorbiți-ne puțin despre această relație – spunem că o persoană informată este cea care cunoaște adevărul sau cel puțin recunoaște adevărul.
Problema de bază este că informația nu este adevărul. A fost comun să credem, mai ales în primele zile ale Internetului, că o tehnologie informațională mai sofisticată ar uni în mod necesar omenirea, deoarece ar răspândi adevărul. Cu toate acestea, este costisitor să produci informații adevărate. Trebuie să investești mult timp și energie în cercetare.
În plus, adevărul este adesea complicat și dureros. Chiar și la nivel individual, pentru a cunoaște adevărul despre mine însumi, trebuie să înțeleg relațiile dintre zeci de forțe psihologice și biologice diferite din interiorul meu și este inconfortabil să recunosc defectele mele și mizeria pe care, ocazional, am provocat-o altor oameni – și mie însumi.
De aceea, oamenii trebuie să petreacă ani în terapie sau meditație pentru a ajunge să cunoască adevărul despre ei înșiși. La nivel colectiv este și mai complicat să înțelegi ce modelează istoria și politica unei națiuni, iar oamenii sunt extrem de reticenți în a recunoaște defectele națiunii lor și crimele pe care le-a comis.
În contrast, este foarte ieftin să produci ficțiuni și fantezii, și poți să le faci cât de simple și de atractive vrei. Cea mai ușoară cale de a conecta oamenii este să le spui mituri măgulitoare. În consecință, majoritatea informațiilor din lume nu sunt adevărate. Cea mai de succes carte scrisă vreodată este Biblia – care este plină de mituri reconfortante, dar nu de mult adevăr. Și pe Internet, de asemenea, majoritatea informațiilor nu reprezintă adevărul.
Putem compara informațiile cu mâncarea. În urmă cu 100 de ani, mâncarea era rară. Așa că oamenii mâncau orice găseau și le plăcea în mod deosebit mâncarea cu multă grăsime și zahăr. Astăzi, mâncarea este abundentă și suntem inundați de junk food, care are un nivel ridicat artificial de grăsimi și zahăr. Dacă oamenii mănâncă prea mult junk food, se îmbolnăvesc.
Același lucru este valabil și pentru informații, care sunt hrana minții. În trecut, informațiile erau rare, așa că am consumat orice informații am putut găsi. Acum suntem inundați de prea multe informații, și multe dintre ele sunt junk information. Informațiile junk sunt umplute artificial cu lăcomie, ură și frică – lucruri care ne atrag atenția. Toate aceste informații junk ne îmbolnăvesc mințile și societățile. Avem nevoie de o dietă informațională.
Puteți citi interviul complet pe https://spotmedia.ro/stiri/politica/exclusiv-dictaturile-sunt-mult-mai-vulnerabile-la-a-fi-rasturnate-de-catre-algoritmi-decat-sunt-democratiile-guvernele-ar-trebui-sa-interzica-botii-interviu-cu-yuval-noah-harari