Acesta este momentul în care Rusia este cea mai puternică și Statele Unite – țara cea mai slabă. Și asta, evident, intră în calculul rușilor și ei folosesc aceste amenințări pentru a gestiona războiul și pentru a descuraja ajutorul pentru Ucraina.
Discuția va fi despre cât de mult dorește dorește Washingtonul sub Trump să sacrifice din Ucraina și din securitatea noastră colectivă, până la urmă, pentru a-i oferi Rusiei o încetare a focului temporară și cât de mult vom accepta să ridicăm sancțiunile împotriva Rusiei, pentru ca Rusia să aibă capacitatea de a-și reconstrui da economia și de a se reînarma pentru viitoare atacuri împotriva Occidentului, în variante proxi, directe sau mai indirecte, consideră expertul în securitate Iulia Joja, în interviul acordat Spotmedia.ro.
Iulia Joja este profesor adjunct la Universitatea Georgetown și cercetătoare la Middle East Institute, specializată în securitatea europeană și a Mării Negre.
Iulia Joja, ne revedem, iată, pentru un interviu, la 1.000 de zile de la declanșarea războiului la scară largă al Rusiei în Ucraina și avem câteva elemente noi pe masă. Avem revenirea lui Trump la Casa Albă, avem un atac tot mai furibund al Rusiei în Ucraina, mai multe ambasade au decis să-și închidă sau și-și retragă personalul din cauza unui atac iminent asupra Kievului. De ce se grăbește Vladimir Putin, ce presiune vrea să pună acum?
Nu cred că are mare lucru de pierdut, pentru că, în acest moment, Statele Unite sunt poate într-un moment de slăbiciune maximă, pe care el încearcă să o exploateze.
Știm foarte bine că acest război este privit de către Rusia dreptul război proxi cu Statele Unite, în condițiile în care Rusia nu are resursele necesare pentru o confruntare directă și nici nu-și dorește acest risc.
Și știm că Rusia compensează de la bun început, ca doctrină și ca strategie de securitate, cu amenințări nucleare. Și, pe de altă parte, știm că strategia militară convențională este una de uzură, nu a evoluat strategia militară a Rusiei prea mult din Al Doilea Război Mondial încoace.
Este un război de uzură în care Rusia măsoară cât ajutor dă Occidentul Ucrainei și în același timp conduce, după cum bine știm, un război hibrid, nu din 2022, ci de foarte mulți ani încoace, de diviziune și de slăbire a Occidentului, cu tot ce știm, de la atacuri cibernetice la propagandă, la dezinformare, acum sabotaj.
Și, în aceste condiții, măsoară cât de mult rezistă ea însăși și cât de mult rezistă ajutorul pentru Ucraina.
Zelenski, în urmă cu câteva săptămâni, a spus că din pachetul suplimentar aprobat de Statele Unite, care oricum este complet insuficient pentru a face față Rusiei sau pentru a ajuta Ucraina către o victorie, din acest pachet suplimentar complet insuficient, administrația Biden a trimis 10% din ajutorul militar.
Putin știe asta, vede asta.
Discuția va fi despre cât de mult dorește dorește Washingtonul sub Trump să sacrifice din Ucraina și din securitatea noastră colectivă, până la urmă, pentru a-i oferi Rusiei o încetare a focului temporară și cât de mult vom accepta să ridicăm sancțiunile împotriva Rusiei, pentru ca Rusia să aibă capacitatea de a-și reconstrui economia și de a se reînarma pentru viitoare atacuri împotriva Occidentului, în variante proxi, directe sau mai indirecte. Poate să fie Ucraina, poate să fie alt stat.
Așadar, variabila cea mai pesimistă, dar în același timp și cea mai impredictibilă rămâne Donald Trump. Ne putem da seama din primele mișcări pe care le-a făcut, de la victorie în alegeri și până acum, cam care va fi atitudinea lui față de război?
Știm că s-a lăudat că va încheia războiul ba în 48 de ore, ba în 24 de ore, ba înainte de începerea mandatului.
Știm din ce a spus Trump și din ce au spus apropiații, cei din jurul său, adică Elon Musk, JD Vance, Robert F. Kennedy chiar s-a pronunțat pe acest subiect, al Ucrainei. Știm că Trump consideră acest război un război al lui Biden, pe care Biden l-a început, care nu ar fi fost, nu ar fi avut loc, se mândrește el, dacă el era președinte și îl vrea încheiat, pentru că asta este good for business.
Dincolo de asta, putem intui că Trump nu are puterea suficientă, și nici nu își dorește acest lucru, să încheie acest război într-un mod corect și mai ales într-un mod permanent.
Nu va avea, după părerea mea, capacitatea de a încheia un tratat de pace care să includă sancțiuni ample și costuri ample, în cazul în care este încălcat de către o parte sau ambele părți.
Va încheia o încetare a focului, în condițiile în care costurile pentru încălcarea înțelegerii sunt minime, dacă nu chiar inexistente, în condițiile în care știm că asta înseamnă că în orice moment poate să fie reînceput conflictul pe o scară mai redusă sau pe o scară mai amplă.
Care ar fi totuși condițiile lui Trump? Înseamnă ca Ucraina să renunțe deja la ceea ce a pierdut și Putin să scape nepedepsit?
Donald Trump consideră că Ucraina este o țară slabă, o țară coruptă, o țară săracă, dintr-o regiune care este de o importanță în scădere pentru Trump și pentru Statele Unite. Europa nu este de interes, iar lui Trump nu-i place nici de Ucraina și nici de Europa.
A și spus recent că el consideră că Ucraina este o țară pierdută. E aproape un copy-paste din declarațiile venite din Kremlin și din jurul Kremlinului. Și atunci condițiile pentru Ucraina vor fi unele catastrofale.
Practic, ceea ce anunță Trump este că va înceta ajutorul militar pentru Ucraina. Asta forțează Ucraina, dacă nu vor să se lupte cu mâinile și cu pietre, să treacă la masa de negocieri. Știm că Rusia, încă din prima zi după alegeri, și-a redeclarat obiectivele maximaliste în raport cu Ucraina și nu numai, și cu NATO și cu forțele armate ale Statelor Unite în Europa.
Și deci negocierea poate să fie sub forma: Rusia primește tot ce are deja, plus promisiunea că Ucraina va rămâne în afara NATO, cel puțin pentru o perioadă. Obiectivul cel mare pentru Rusia și obiectivul care ar trebui să ne preocupe pe noi în Europa poate cel mai mult este cât de repede vom lăsa Rusia să se reînarmeze, prin ridicarea sancțiunilor.
Chiar în ziua de astăzi, 20 noiembrie, TASS, agenția de presă a Rusiei, a publicat un articol în care sugerează că se vor ridica toate sancțiunile împotriva Rusiei. Vedem deja cel puțin aluzii la acest lucru. Deci ăsta va fi prețul pe care îl va plăti Ucraina, dar mai ales și prețul pe care, per ansamblu, noi, europenii, îl vom plăti.
Puteți citi interviul complet pe https://spotmedia.ro/stiri/politica/diferenta-e-intre-tarile-pregatite-sa-ucida-rusi-si-cele-nepregatite-sa-o-faca-suntem-in-cel-mai-periculos-moment-in-care-ne-punem-in-mainile-lui-trump-interviu-video