Articole Recente

Federaţia Rusă şi teroarea ca armă de război

Masacrul din Duminica Floriilor este semnul terifiant al unei continuităţi. Pentru Rusia lui Vladimir Putin teroarea este unica manifestare a politicii externe, iar crimele de război sunt imaginea, teribilă, a propriei viziuni despre relaţiile dintre naţiuni. Mai mult decât un act de barbarie, atacul din Duminica Floriilor este o provocare  lipsită de  ambiguitate. Departe de a fi angajată pe un iluzoriu drum al păcii, Rusia este pregătită să recurgă la violenţă şi la intimidare spre a-şi atinge autenticul obiectiv,…

Cu TikTok-ul la târg 

… pentru că, măcar cei ieșiți din adolescență vor fi auzit bancul cu bătrânul care-și scoate calul la târg, la vânzare. Biata gloabă de-abia mai putea mișca de bătrânețe. În jur, numai cai unul și unul: armăsari focoși râvniți de Feți-Frumoși, cai puternici, de tracțiune, iepe zvelte, numai bune de prăsilă. Toți se vindeau ca pâinea caldă, numai calul nostru nicidecum. Când nu mai rămăseseră mulți de ales, vine și primul cumpărător: „Auzi bade, calul asta mai poate trage măcar o teleguța din ceea, ușoară?” Badea: „Nooo, nu mai poate!”…

Duetul „suveranist” Ponta – Simion

Sunt contracandidaţi în cursa pentru Preşedinţia României, dar cântă aceeaşi partitură, a „suveranismului”, un curent încurajat, de ani de zile, de Rusia: Victor Ponta şi George Simion. Ce coşmar ar fi dacă, aşa cum prefigurează un sondaj recent de opinie, în turul doi al alegerilor prezidenţialelor din luna mai România va avea de ales între cei doi! Dacă ne raportăm la un sondaj Verifield de la sfârşitul lunii martie, postat de Nicuşor Dan, şi el candidat în cursa pentru Cotroceni, în finala prezidenţială ar rămâne George Simion,…

„Închis pentru revizie generală”. Trump II răscolește lumea

Revizionismul avansează rapid și demolează ordinea mondială (Pax Americana) de unde ne-am fi așteptat cel mai puțin. Exact urmașii celor care au construit după 1918 (începând cu Fourteen Points Speech al lui Woodrow Wilson), 1944 (debarcarea pe Omaha Beach) și 1987 (Mr. Gorbachev, tear down this wall!) lumea liberă – și a valorilor universale liberale – așa cum o știam până mai ieri, s-au apucat cu frenezie să o distrugă, sperând să intre în istorie cu o versiune mai bună. Dar demontarea unei ordini mondiale chiar de către puterea…

Minciuni „suveraniste”

În ultimele luni, după decizia CCR, din decembrie 2024, de anulare a alegerilor prezidenţiale pe motiv de viciere a lor prin campania candidatului pro-rus Călin Georgescu, din zona zisă „suveranistă” spaţiul public a fost invadat de o serie de naraţiuni false. Printre cele mai populare sunt „lovitura de stat”, „Călin Georgescu preşedintele ales” şi „victime politice” ale unui stat care nu mai este democraţie. Este o propagandă deşanţată care otrăveşte spațiul public prin minciuni intenţionate, repetitive şi care are ca efect fanatizarea…

În Rusia lui Putin nu avem încredere. America lui Trump se îndepărtează de Europa. Ce ne va spune finalul războiului din Ucraina

Lucrurile nu arată bine, trebuie să fim lucizi și realiști. Dincolo de optimismul și triumfalismul declarațiilor Administrației Trump II, care ne tot anunță cât de „bine merg discuțiile” și că echipa noului președinte face „o treabă grozavă”, „fantastică”, „măreață”, nimeni altcineva din afara echipei MAGA, a trumpiștilor și a Rusiei lui Putin nu vede și nu are sentimentul că „planul de pace” anunțat în campania electorală din SUA merge bine. Depinde pentru cine. …Sau, dimpotrivă, poate că funcționează foarte bine, dar nu ne…

Zarurile au fost aruncate!

… ar fi declarat Julius Cezar după ce-a trecut Rubiconul, un râu suficient de micuț pentru ca legiunile romane să-l poată trece cu piciorul, în 10 ianuarie 49 BC. „Alea jacta est!” Oricând e cu folos să ne cunoaștem istoria, și cu atât mai mult în momentele în care omenirea pare a fi intrat în criza – omenirea întreagă, nu doar românii, americanii, europenii, rușii sau chinezii. Să nu ratăm pădurea din cauza copacilor. Decizia lui Cezar avea să schimbe soarta întregii Rome și, implicit, a întregii omeniri pe termen lung.  Să ne…

Si vis pacem, change the paradigm!

Trăim vremuri tulburi şi cel puţin complicate, pline de incertitudine şi angoase securitare. Rusia președintelui Putin pare că reușește să obțină ceea ce și-a propus, ajutată de bunăvoinţa extremă a lui Donald Trump, despre care circulă zvonuri că ar avea relaţii speciale cu liderul rus, de ani de zile, mai precis de când era doar un om de afaceri american care vizita Moscova şi se întâlnea cu cine avea el chef. Abia peste câteva zeci de ani, când arhivele ruse şi americane se vor fi deschis, vom şti exact cum se explică atracţia şi…

Trump a obținut… un zero „foarte bun și productiv” de la Putin

…Ca să înțelegem, pe scurt, rezultatul discuției telefonice Trump-Putin de ieri și să nu promovăm ideea falsă că „Putin a fost de acord” cu ideea lui Trump. Putin nu a fost de acord cu nimic din ce voia Trump să pară că este „marea lui inițiativă de pace” ci, dimpotrivă, i-a impus lui Trump propria viziune despre condițiile Moscovei.Putin a respins, de fapt, propunerea SUA de încetare necondiționată a focului de 30 de zile, așa cum fusese făcută de americani și acceptată de ucraineni la Jeddah (Arabia…

Diplomacy as Stagecraft: Ambush, Performance, and the Ethics of the Trump–Zelenskyy Encounter

In April 1536, as Henry VIII, King of England, sought international recognition for his marriage to Anne Boleyn, his court staged what would become a carefully choreographed diplomatic trap. Eustace Chapuys, the Imperial ambassador representing Emperor Charles V—nephew of Catherine of Aragon, Henry’s estranged first wife—was invited to attend Easter mass at court. Positioned along Anne Boleyn’s ceremonial route, Chapuys was subtly maneuvered into bowing as she passed.1 Though he later insisted the gesture was a matter of polite…

Democrația fără partide? Revenirea „mișcărilor populare” și riscul autoritarismului

Pe scară largă, partidele politice au eșuat și eșuează în a (mai) fi credibile în ochii populației. Fenomentul are neîndoielnic legătură cu populismul de pe rețelele sociale dar și cu evitarea politicii de către oamenii credibili, cu cariere profesionale reușite în spate (excepțiile confirmă regula), doi factori majori care au lăsat partidele în „ofsaid” în ultimii 10-15 ani. Partidele politice arată în prezent tot mai prost, tot mai jalnic, tot mai cartelizate, tot mai închise, tot mai rupte de societate, tot mai acaparate…

Bolile autoimune ale democrației: Diagnoza și adresarea disfuncțiilor democratice

Motto: „Marea farsă a democrației este că le oferă dușmanilor săi de moarte mijloacele propriei sale distrugeri.” Joseph Goebbels. Cuvânt înainte Termenul „Boli Autoimune ale Democrației”[i] (BAD/ADD) pe care îl voi introduce și folosi în această lucrare este unul metaforic și sugerează că sistemele democratice pot dezvolta procese sau comportamente interne care le afectează sau subminează, la fel cum bolile autoimune determină organismul să își atace propriile țesuturi. Această metaforă poate fi interpretată în mai multe moduri:…

Un nou test diplomatic pentru MBS: rolul Arabiei Saudite în negocierile de la Riyadh

Pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina intră în al patrulea an, comunitatea internațională rămâne profund divizată în ceea ce privește găsirea unei soluții. Surprinzător, unul dintre cei mai activi mediatori a apărut din inima Orientului Mijlociu: Arabia Saudită. Regatul s-a poziționat ca un jucător important în negocierile de pace, folosindu-și poziția geopolitică unică, influența economică și legăturile diplomatice atât cu Moscova, cât și cu capitalele occidentale. Cu toate acestea, rolul Arabiei Saudite în aceste discuții nu…

România şi democraţia militantă: însemnări despre vremuri tulburi

Cariera de candidat a lui Călin Georgescu a ajuns, o dată cu decizia de ieri a Curţii Constituţionale, la capătul ei. Venită după hotărârea Biroului Electoral Central, intervenţia Tribunalului Constituţional clarifică, definitiv şi irevocabil, statutul domniei-sale. Previzibil dată fiind jurisprudenţa care se conturase deja, verdictul Curţii poate fi privit ca o formă de exercitare a democraţiei militante. Căci democraţia militantă nu este altceva decât setul de proceduri care acordă posibilitatea regimului constituţional de a se apăra…

Ce ar înseamna o alianță SUA-Rusia pentru Europa: patru scenarii

Iată că a venit și vremea să discutăm lucrurile care păreau până mai ieri de neconceput. Imposibilul a devenit posibil. SUA preferă relația cu Rusia celei cu Europa. Președintele Zelenski și delegația ucraineană au fost literalmente dați afară de la Casa Albă. Ajutorul de orice fel a fost oprit temporar. Sigur că Ucraina și SUA vor semna curând acordul pentru resurse, dar nu aceasta este chestiunea esențială de care ne ocupăm astăzi. Ci viitorul strategic al unei Europe care ar putea rămâne fără garanțiile de securitate ale SUA. Și…

2025: Rusia trebuie oprită

Dramaticele scene din Biroul Oval de la Washington ilustrează complexitatea morală şi strategică a momentului  pe care îl trăim. Iar vremurile pe care le trăim ne obligă  să ne reîntoarcem la sursele de fermitate pragmatică ale reflecţiei lui Raymond Aron: cauza libertăţii în Europa nu poate fi apărată nici prin discursuri înflăcărate şi nici prin cedări imunde. Unica modalitate de a imagina o pace care să nu fie un  prim pas către un alt război este descurajarea şi îndiguirea Rusiei: concesiile făcute unui…

… Despre Mărțișoare și războaie. Și despre puțină diplomație

… pentru că vinerea trecută, pe la amiază, eram în oraș, la cumpărături. Orașul fiind Houston, Texas, USA. Înainte să ies din casă, apucasem să văd primirea președintelui Zelenski la Casa Alba, fiind și comentariile pline de optimism din țară și din America. Ca tot românul, eram și eu cât se poate de curios să văd cum se vor desfășura negocierile. Eram gata pregătit să citesc printre rânduri. Dar, cum nu doar dragostea, zice-se, trece prin stomac (personal, refuz!), omul mai trebuie și să-și aprovizioneze, la răstimpuri, frigiderul, am…

Urma o lovitură de stat instigată de Călin Georgescu?

Protestele dirijate de Călin Georgescu şi de „suveraniştii” care îi ţin isonul, chipurile pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor constituţionale, proteste însoţite de valuri de propagandă şi ameninţări lansate prin canale media prietene sau controlate, la care am asistat după anularea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2024, păreau „doar” instigări la anarhie. După punerea sub acuzare a lui Călin Georgescu, asamblându-le cu informaţiile din dosarul penal deschis de Parchetul General, pare a se contura o situaţie mult, mult mai…

2022- 2025: război şi pace în Europa

La trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, istoria aflată în mişcare, spre a invoca memorabila sintagmă a lui Raymond Aron, ne somează să facem alegeri decisive. Tragedia din Ucraina ilustrează condiţia însăşi a continentului. Un sentiment de anxietate colectivă pare să domine naţiunile noastre, iar posibilitatea redefinirii sferelor de influenţă revine, spre a  bântui imaginarul european. Iată de ce luciditatea trebuie să prevaleze asupra isteriei şi neliniştii. Dincolo de declaraţiile inflamate, dincolo de tensiuni,…

Adolf, Rotterdam și Donald

Mă simt ca olandezii la mijloc de mai 1940. Dacă nu știți cum s-au simțit olandezii atunci, e un semn că profesorii de istorie de la clasa a XI-a fie nu și-au făcut treaba, fie n-au avut posibilitatea să și-o facă, pentru că n-au avut prea multe ore la dispoziție. Pe scurt, între 10 și 14 mai 1940, națiunea olandeză a suferit un șoc incredibil, care i-a schimbat destinul. Olanda era o țară de cultură germană, multă lume vorbea germana, marile universități germane fiind alma mater pentru elitele olandeze. Țara fusese neutră în Marele…
Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord