Parlamentul European a început a zecea legislatură, cu 720 de europarlamentari aleși pe 9 iunie de peste 180 milioane cetățeni europeni. Cu 109 din aceste locuri formând două partide de extremă dreapta în Parlamentul European, prima sesiune plenară a fost așteptată cu mult interes și mai ales multă teamă, date fiind deciziile importante care au trebuit luate de europarlamentari prin vot.
Teama s-a dovedit a fi parțial justificată atunci când o manifestare extremistă a avut loc la prima sesiune a Parlamentului European. Episodul a fost realizat chiar de un europarlamentar român de extremă dreapta, preluat în publicații și de peste ocean. Deși în România ecourile acestui episod încă sunt prezente, la Bruxelles focul a fost stins rapid, iar momentul a impulsionat forțele europene să recurgă la o soluție eficientă: crearea unui cordon sanitar în jurul partidelor de extremă dreaptă. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost votată pentru a continua să conducă Comisia Europeană pentru încă 5 ani, primind o majoritate mult mai solidă decât acum 5 ani; rezoluția de reafirmare a sprijinului pentru Ucraina, primul mesaj politic al acestui Parlament, a trecut cu o majoritate largă. Iar cordonul sanitar a devenit cel mai ilustrativ atunci când niciunul din aceste partide de extremă dreaptă nu a primit funcții de vicepreședinți ai Parlamentului European (deși, conform numărului membrilor, ar fi putut obține două), nici funcții de președinți sau vicepreședinți ai comisiilor de specialitate. Astfel, majoritatea pro-europeană a limitat posibilitatea extremiștilor de a avea o platformă vizibilă pentru a-și expune manifestările, precum și capacitatea acestora de a influența legislația și ordinea de zi în comisiile de lucru.
Centrul european a rezistat pentru că a găsit o soluție pentru combaterea extremismului.
Întrebarea este dacă celelalte țări vor prelua această soluție și o vor implementa la nivel național. Va izola Parlamentul României vocile extremiste după alegeri? Le va limita acestora timpul și platforma de expunere? Vor fi acestea izolate și de către presă?