Avem un loc unde putem să le administrăm rușilor o mamă democratică de bătaie: peste 4 zile sunt alegerile pentru președintele Moldovei și concomitent un referendum care privește modificarea Constituției Republicii Moldova, în care să fie stipulat că printre misiunile statului sunt aderarea la Uniunea Europeană.
Tot acest proces legislativ de modificare a Constituției este unul lung și abia începe cu primul tur al alegerilor prezidențiale și se încheie cu votul din Parlamentul de peste Prut, însă este esențial ca acest proces să înceapă cu o legitimitate covârșitoare.
La ultimele alegeri prezidențiale, în primul tur s-au prezentat la vot 1.35 milioane de cetățeni, din care aproape 250.000 în diaspora, cei mai mulți în România. Votul din diaspora a fost esențial pentru victoria Maiei Sandu în Turul 2 și în majoritatea parlamentară PAS în 2021 care a oferit stabilitate politică Moldovei pentru a putea continua drumul lung și extrem de greu spre Uniunea Europeană.
Pentru că avem foarte mulți români de peste Prut în România, mi-aș dori să afle cât mai mulți unde pot vota. Lista completă cu adresele secțiilor de vot o puteți vedea mai jos:
– București (Autoritatea Electorală Permanentă – str. Stavropoleos nr. 6; str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3)
– Brașov (Casa de Cultură a Studenților – str. Memorandumului nr. 39)
– Sibiu (Școala Gimnazială Regina Maria – str. Zaharia Boiu nr. 1)
– Cluj-Napoca (Casa de Cultură a Studenților – Piața Lucian Blaga nr. 1 – 3)
– Timișoara (Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” – str. Cluj nr. 12)
– Craiova (Universitatea din Craiova – str. A. I. Cuza nr. 13)
– Oradea (Colegiul Economic „Partenie Cosma” – str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A)
– Iași (Casa de Cultură a Studenților – str. Vasile Conta nr. 30; Școala primară Gheorghe Asachi – bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 64)
– Suceava (Universitatea „Ștefan cel Mare Suceava” – str. Universității nr. 13)
– Bacău (Universitatea „Vasile Alecsandri” – Calea Mărășești nr. 158)
– Galați (Universitatea „Dunărea de Jos” – str. Domneasca nr. 47)
– Constanța (Universitatea „Ovidius” – bl. Mamaia nr. 124)
Rusia a investit peste 15 milioane de euro doar în luna septembrie și doar prin intermediul fugarului Ilan Șor pentru mită electorală pentru a-i convinge pe cetățenii din Rep. Moldova să nu voteze la referendum și să voteze împotriva Maiei Sandu. Pentru comparație, în România, o țară de 6 ori mai mare ca populație, la cele două tipuri de alegeri din iunie (Europarlamentare și Locale) toate partidele au cheltuit în campania electorală 80 milioane de euro. Practic Rusia este CEL MAI MARE investitor electoral în Republica Moldova. Este inamicul NR1 al integrării europene, al Limbii Române, al românilor de peste Prut, al libertății lor.
Este în interesul național al României și al poporului român, deci și al românilor de peste Prut să afle unde pot vota și să fie motivați să meargă la vot. O legitimitate cât mai largă prin rezultatul de la Referendum și un vot covârșitor pentru Maia Sandu (candidatul pe care-l susțin) va conține pe cât posibil influența rusă în Moldova.