Trump a obținut… un zero „foarte bun și productiv” de la Putin

…Ca să înțelegem, pe scurt, rezultatul discuției telefonice Trump-Putin de ieri și să nu promovăm ideea falsă că „Putin a fost de acord” cu ideea lui Trump. Putin nu a fost de acord cu nimic din ce voia Trump să pară că este „marea lui inițiativă de pace” ci, dimpotrivă, i-a impus lui Trump propria viziune despre condițiile Moscovei.
Putin a respins, de fapt, propunerea SUA de încetare necondiționată a focului de 30 de zile, așa cum fusese făcută de americani și acceptată de ucraineni la Jeddah (Arabia Saudită), iar luptele vor continua. De ce? Pentru că acum este în avantajul Rusiei ca războiul să meargă mai departe, pe măsură ce trupele ruse avansează iar Ucraina este lipsită de ajutor militar. Rusia are superioritate militară pe front și nu are interesul să negocieze cu Ucraina un compromis pe picior de egalitate. 
Posibil, Rusia va ataca din nou Ucraina și va deschide un nou front. Deja ucrainenii observă o concentrare de trupe lângă regiunea Sumî. 
Sigur că Putin și diplomația rusă au abilitatea de a prezenta public refuzul în hainele aparente ale unei acceptări. Putin a spus NU părând că spune DA.
Războiul nu se oprește, în viziunea Kremlinului, decât dacă Ucraina acceptă termenii Rusiei, cu alte cuvinte dacă va capitula.
Aici suntem.
Președintele Zelenski încearcă să spună și el, voalat, ca să nu-l enerveze iarăși pe Marele Pacifist, că susține oprirea focului asupra infrastructurii energetice dar i s-ar părea „corect totuși să știe ce au oferit americanii rușilor și ce au oferit rușii americanilor”. Doar se vorbește despre Ucraina și viitorul ei, nu?
Ucraina și europenii trebuie să fie parte a adevăratelor negocieri pentru încetarea focului și încheierea războiului. Putin îl domină deocamdată pe Trump.
Aceasta este concluzia zilei. Deocamdată, nu arată „fantastic”, „măreț”, „grozav” planul de pace al lui Trump în Ucraina, dar din păcate, așa cum am mai spus, nu există încă un Plan B al Europei fără SUA și nici nu va exista curând.
Nu există alternativă la măsurile asiguratorii pe care SUA le-ar putea impune, dacă ar dori cu adevărat, Rusiei lui Putin. Mă tem că până și ACORDUL PENTRU RESURSE CU UCRAINA AR PUTEA FI CONDIȚIONAT DE SUA DE ACCEPTAREA DE CĂTRE UCRAINA A CONDIȚIILOR DISCUTATE DE TRUMP CU PUTIN. Șah la Zelenski. Sperăm că nu mat.
Europenii vorbesc mult și frumos dar pot să facă (prea) puțin pentru garanțiile de securitate ale Ucrainei.
Ucraina nu poate ieși la liman și nu poate avea un viitor sigur dacă SUA (administrația Trump II) nu o va ajuta. Fără ajutorul SUA, să fim realiști, nu se poate.

Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord