Hamas execută șase ostatici, iar israelienii sunt furioși pe Netanyahu. Ce este coridorul Philadelphia și de ce e o miză mare – Interviu

Confruntat cu alegerea între a menține trupe IDF în coridorul Philadelphia și eliberarea ostaticilor, se pare că Netanyahu a insistat că este crucial pentru securitatea statului Israel ca această zonă, cu lungimea de 14,5 km pe granița dintre Gaza și Egipt, să fie ocupată de IDF, probabil pentru că partea egipteană nu dorește sau nu poate să își asume securizarea zonei, iar riscul ca militanți Hamas să ajungă în Egipt și să se regrupeze este considerabil.

O alegere care, spun israelienii ieșiți în stradă, ar periclita și mai mult soarta ostaticilor rămași în captivitatea Hamas, care, simțindu-se încolțită, a executat șase dintre ei, brutal, împușcându-i de la distanță mică, potrivit rezultatelor autopsiilor.

Dar cât sunt de optimiste negocierile pentru eliberarea ostaticilor rămași în viață, în condițiile în care Netanyahu e și el captivul propriei nevoi de a se salva politic, iar Hamas a dat un semnal dur, prin alegerea lui Yahya Sinwar? Și cine poate negocia pacea, dacă cele două părți mai degrabă compromit negocierile?

Cel puțin pe termen scurt și mediu, e clar că pacea nu poate veni de la niciuna din părțile direct implicate în conflict – dar nimeni altcineva nu are disponibilitatea, capacitatea de persuasiune sau pârghiile pentru a forța o schimbare semnificativă, spune Raluca Moldovan, a cărei arie ei de expertiză acoperă tematici ale Orientului Mijlociu.

Raluca Moldovan este conferențiar la Universitatea Babeș‐Bolyai Cluj Napoca, în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Germane. Este vicepreședinte al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană.

Hamas a executat șase ostatici israelieni, israelienii sunt furioși pe premierul Netayahu. E aici o contradicție sau sunt semnale că premierul tergiversează un acord care ar putea duce la eliberarea ostaticilor, dar în același timp ar întârzia obiectivul major asumat de el, destructurarea Hamas?

Situația internă din Israel a devenit și mai tensionată după execuția celor șase ostatici, în condițiile în care Federația națională a sindicatelor, Histadrut, a lansat un apel la grevă generală începând de luni, sperând să pună presiune pe premierul Netanyahu pentru a ajunge la un acord de eliberare a ostaticilor care sunt încă prizonieri ai Hamas. Conform unui articol publicat de cotidianul Haaretz duminică, citând o sursă din interiorul guvernului, Netanyahu ar dori să tragă de timp mai degrabă decât să ajungă la înțelegere cu Hamas în privința ostaticilor, pentru a evita ruperea coaliției de guvernare și, inevitabil, organizarea de alegeri anticipate al căror rezultat, cel mai probabil, ar da câștig de cauză opoziției conduse de Yair Lapid si Benny Gantz.

Gantz a și declarat, duminică, de altfel, că prim-ministrul are în primul rând datoria de a-i proteja pe cetățenii statului, nu de a-și salva coaliția controlată de extremiști și că a venit vremea ca acest guvern incapabil să fie înlocuit.

La rândul său, tot duminică, ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, cunoscut pentru pozițiile sale extremiste, a afirmat că actualul cabinet nu va permite semnarea unui acord de capitulare care compromite securitatea statului și că trupele IDF trebuie să împingă frontiera cu Gaza 2 km în interiorul Fâșiei pentru a curăța terenul și a ocupa definitiv această zonă-tampon.

Așadar, Netanyahu este actualmente prins la mijloc între o serie de curenți extrem de puternici și contradictorii: partenerii de coaliție, opoziția politică, opinia publică (în special organizația numită Forumul familiilor ostaticilor, care îl somează să își asume responsabilitatea pentru greșelile comise de la începutul războiului și pentru ostaticii uciși) și povara așteptărilor create chiar de el însuși atunci când a declarat că obiectivul final al conflictului este distrugerea completă a Hamas.

Dacă trecutul ne poate servi drept lecție, și în situația de față, primul instinct al lui Netanyahu va fi să își salveze propria piele, propria carieră politică sau ce a mai rămas din ea, chiar dacă acest lucru va afecta negativ mersul războiului pentru Israel.

Din guvern, a reieșit că Benjamin Netanyahu le-a spus membrilor de cabinet că privilegiază coridorul Philadelphia. Ce este aceasta și care și pentru cine este miza mai mare?

Da, conform relatărilor apărute în presa israeliană, vinerea trecută a avut loc o ședință de cabinet extrem de tensionată, în care Netanyahu le-a cerut miniștrilor să voteze pentru prezența trupelor IDF în coridorul Philadelphia în timpul primelor șase săptămâni din perioada acordului de încetare a focului care se negociază în prezent, dacă acesta va fi vreodată agreat. Acest lucru se pare că nu corespundea cu hărțile prezentate de IDF ministrului apărării, Yoav Gallant, înainte de respectiva ședință, ceea ce a dus la un schimb dur de replici între acesta și Netanyahu, potrivit The Jerusalem Post, în care l-a acuzat pe prim ministru că, prin această decizie, care nu va fi agreată niciodată de Yahiya Sinwar, noul lider al Hamas, îi condamnă la moarte sigură pe ostaticii care sunt încă deținuți de Hamas.

Puteți citi continuarea interviului realizat de Magda Grădinaru pe https://spotmedia.ro/stiri/politica/hamas-executa-sase-ostatici-iar-israelienii-sunt-furiosi-pe-netanyahu-ce-este-coridorul-philadelphia-si-de-ce-e-o-miza-mare-interviu

Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord