Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat în cursul zilei de ieri, citat de BBC, că atacurile cu bombe care au folosit mii de pagere și stații radio ale grupării armate libaneze „au încălcat toate liniile roșii” și a acuzat Israelul de ceea ce a numit o declarație de război.[i]
Într-un discurs mult așteptat, Hassan Nasrallah a recunoscut că Hezbollah a suferit o „lovitură fără precedent”, dar a promis că va continua să lupte și va aplica o „pedeapsă dreaptă”, fără a feri mai multe detalii în acest sens. Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru exploziile de marți și miercuri (ceea ce este tipic pentru modul de operare al serviciilor secrete israeliene, care preferă să nu își facă reclamă), care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 37 de persoane și au rănit aproximativ 3.000, în marea lor majoritate membrii ai grupării teroriste Hezbollah.
În timp ce Nasrallah își ținea discursul, avioane de război israeliene au provocat explozii sonice deasupra Beirutului, iar altele au lovit ținte din sudul Libanului. Armata israeliană a declarat că acționează pentru a „degrada capacitățile și infrastructura teroristă a Hezbollah” și pentru a „aduce securitate în nordul Israelului”.
Unsprezece luni de lupte transfrontaliere între Hezbollah și Israel, declanșate de războiul din Gaza, au ucis sute de persoane, majoritatea luptători Hezbollah, și au strămutat zeci de mii de oameni de ambele părți ale frontierei. Israelul a încercat, prin această lovitură pre-emptivă, să evite posibilitatea devastatoare a unui război pe două fronturi prin degradarea capacității operative a Hezbollah.
Hezbollah a declarat că acționează în sprijinul grupării armate palestiniene Hamas, al cărei scop declarat, de la înființarea sa în 1987, este acela de a distruge statul Israel. Ambele sunt susținute de Iran și sunt considerate ca organizații teroriste de Israel, Marea Britanie, SUA și multe alte țări. Discursul televizat de joi după-amiază al lui Hassan Nasrallah a fost prima sa reacție publică la atacurile cu dispozitive explozive care au provocat panică în tot Libanul și au ridicat temeri privind un alt război major între Hezbollah și Israel.
Într-o breșă remarcabilă de securitate, pagerele folosite de membrii Hezbollah pentru a comunica au explodat aproape simultan în întreaga țară, marți, potrivit ministrului libanez al sănătății, iar stațiile radio portabile folosite de operativii Hezbollah au explodat a doua zi. Rapoartele care citează surse libaneze și americane au spus că agenți ai serviciilor de informații israeliene sunt probabil cei care au plasat cantități mici de explozibili în interiorul dispozitivelor sau al bateriilor acestora.
Liderul Hezbollah a recunoscut că aceasta a fost o lovitură masivă și fără precedent pentru gruparea sa, dar a insistat că abilitatea sa de a comanda și de a comunica a rămas intactă. Tonul lui Nasrallah a fost sfidător și a promis o pedeapsă aspră, probabil pentru a încuraja moralul trupelor sale. Dar, din nou, a indicat că Hezbollah nu este interesat de o escaladare a conflictului său actual cu Israelul. El a spus că atacurile transfrontaliere ale grupului vor continua, cu excepția cazului în care va exista o încetare a focului în Gaza, și că nicio măsură coercitivă nu va aduce locuitorii evrei înapoi în nordul Israelului.
Cu puțin timp înainte de discurs, mulți susținători ai Hezbollah s-au adunat în suburbiile sudice ale capitalei pentru a îngropa doi membri uciși marți. Joi dimineață, luptătorii Hezbollah din sudul Libanului au lansat două rachete antitanc peste graniță, urmate de drone. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că doi soldați israelieni au fost uciși și un al treilea grav rănit.
Schimburile recente de focuri au loc într-un moment în care Israelul spune că atenția militară s-a mutat de la Gaza la situația din nord. IDF a declarat joi că șeful său de stat major, lt. gen. Herzi Halevi, a „finalizat recent aprobarea planurilor pentru teatrul de operații din nord”. În cursul nopții trecute, Israelul a efectuat lovituri aeriene extinse în sudul Libanului, vizând poziții ale grupării Hezbollah, susținute de Iran. Armata a declarat că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete, precum și un depozit de arme.[ii]
Tot ieri, la o reuniune a șefilor militari și de informații, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat: „În noua fază a războiului există oportunități semnificative, dar și riscuri semnificative. Hezbollah simte că este persecutat și secvența acțiunilor militare va continua”, a adăugat el. „Scopul nostru este de a asigura întoarcerea în siguranță a comunităților din nordul Israelului la casele lor. Pe măsură ce timpul trece, Hezbollah va plăti un preț din ce în ce mai mare.”[iii] Nu este clar deocamdată cum intenționează Israelul să atingă acest obiectiv. Dar rapoartele de la începutul acestei săptămâni au sugerat că generalul responsabil cu Comandamentul de Nord al IDF favorizează crearea unei zone tampon controlate de Israel în sudul Libanului. În discursul său, Hassan Nasrallah l-a numit pe general „nebun” și a spus că orice astfel de mișcare ar avea consecințe grave pentru Israel.
„Dușmanul a încălcat toate regulile, legile și liniile roșii. Nu i-a păsat de nimic, nici din punct de vedere moral, nici uman, nici legal”, a spus Nasrallah. „Acesta este un masacru, o agresiune majoră împotriva Libanului, a poporului său, a rezistenței sale, a suveranității sale și a securității sale. Se poate numi crime de război sau o declarație de război – oricum alegeți să o numiți, denumirea este potrivită și reflectă realitatea. Aceasta a fost intenția dușmanului”, a adăugat el.
O declarație cel puțin interesantă, venind din partea liderului unei grupări teroriste recunoscute, dar care este preluată și amplificată de trusturi media inclusiv din statele care consideră Hezbollah ca atare, precum BBC. Același BBC care, într-un articol publicat ieri, redă declarațiile unui medic libanez care i-a tratat pe cei răniți în atacurile din această săptămână și care i-a descris pe aceștia ca părând să fie „în majoritate civili”.[iv] O astfel de declarație, publicată de o sursă care obișnuia să aibă o anume reputație pentru profesionalism, ridică semne serioase de întrebare, cum ar fi: oare membrii grupărilor teroriste ar trebui să poate însemne distinctive pentru a fi identificați ca atare de restul lumii și de trusturile media? Tricouri cu inscripția „Sunt terorist?” De câte ori indivizi care păreau a fi în majoritate civili nu au comis acte de o violență inimaginabilă? Pot da aici nenumărate exemple, de la atentatele din 11 septembrie la cele din Paris din 2015.
Ministrul sănătății din Liban, de asemenea preluat de BBC, a declarat că aceste atacuri trebuie să fie considerate crime de război, iar argumentul invocat de acesta este cel puțin dubios: toată lumea a putut vedea că aceste atacuri au avut loc în piețe, deci nu într-o zonă de război, iar răniții erau în zone civile, cu familiile lor.
Cu alte cuvinte, teroriștii Hezbollah pot fi atacați doar când se află pe front, iar în timpul liber, când sunt cu familiile, sunt cetățeni absolut onorabili cărora nu li se poate reproșa nimic. Sunt sigură că un argument similar, anume că cetățenii israelieni răpiți de Hamas sau masacrați în 7 octombrie 2023, nu se aflau într-o zonă de război, ci erau și ei acasă cu familiile lor sau la un festival de muzică din Negev, ar fi demontat cu acuzații de genocid împotriva Israelului. Este foarte convenabil să uităm, așa cum o fac mulți, că aceste atacuri au survenit pentru că Libanul este un stat captiv în mâinile unei organizații teroriste care nu se dă în lături când vine vorba de crime, dar este cel puțin interesant de observat cum fix hoții sunt cei care îi acuză pe alții de furt și că sunt și aplaudați pentru asta.
Ce declară Nasrallah pentru membrii Hezbollah și cetățenii libanezi care îl susțin este treaba lui, la urma urmei, dar astfel de afirmații, preluate de mass media occidentale, sporesc infinit sentimentul de relativism moral în care ne afundăm din ce în ce mai mult, și denotă o stare de lucruri în care adevărul nu mai contează, pentru că oricine poate spune orice în numele „propriului adevăr”.
[i] https://www.bbc.com/news/articles/c79n1v4d203o.
[ii] https://www.bbc.com/news/live/cwyl9048gx8t.
[iii] https://www.politico.eu/article/israel-defense-minister-yoav-gallant-new-phase-war-hezbollah/
[iv] https://www.bbc.com/news/articles/c04p7q3k4k9o.