Marți seara a avut loc prima dezbatere publică (și destul de probabil ultima) între fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte Kamala Harris, candidați pentru funcția de Președinte al SUA. Dezbaterea a fost organizată în Philadelphia, la Centrul Național al Constituției și a fost moderată de prezentatorul emisiunii tv „World News Tonight” și redactorul-șef David Muir și prezentatoare emisiunii ABC News Live „Prime” Linsey Davis, ambii jurnaliști ai rețelei americane de televiziune ABC.
Opiniile majorității analiștilor politici despre această dezbatere converg spre concluzia că Donald Trump a fost învins de Kamala Harris. Nu vom insista însă asupra acestui aspect. Lupta electorală pentru funcția de Președinte al SUA este încă în desfășurare și pot să apară surprize.
Însă în această dezbatere, s-au făcut auzite câteva mesaje importante pe care Trump le-a transmis locuitorilor „bătrânului continent”.
Să încercăm o enumerare.
În susținerea faptului că el ar fi fost (și ar urma să fie iarăși) un președinte american puternic și respectat pe plan internațional, Donald Trump aduce ca argument declarațiile făcute de Viktor Orban, liderul naționalist și iredentist al Ungariei, politicianul considerat de majoritatea liderilor europeni ca fiind complicele lui Vladimir Putin la destabilizarea Uniunii Europene și la sabotarea efortului Lumii Libere de a susține Ucraina în confruntarea cu agresiunea armată declanșată de Rusia.
Donald Trump, candidatul Partidului Republican la funcția de Președinte al SUA, a declarat în cadrul dezbaterii de marți, cităm: „Viktor Orban, one of the most respected men – they call him a strong man. He’s a tough person. Smart. Prime Minister of Hungary. They said why is the whole world blowing up? Three years ago it wasn’t. Why is it blowing up? He said because you need Trump back as president. They were afraid of him. China was afraid. And I don’t like to use the word afraid but I’m just quoting him. China was afraid of him. North Korea was afraid of him. Look at what’s going on with North Korea, by the way. He said Russia was afraid of him. (…) Look, Viktor Orban said it. He said the most respected, most feared person is Donald Trump. We had no problems when Trump was president.”
Declarațiile lui Viktor Orban sunt marele argument al lui Trump că a fost și va fi (dacă îl vor alege americanii) un președinte respectat pe scena internațională…
În urmă cu aproximativ o săptămână, în cadrul unei audieri în Parlamentul European pe tema procedurii simplificate adoptate de Ungaria pentru obținerea permiselor de muncă de către cetățenii străini din afara Uniunii Europene, Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson a decladat că includerea Rusiei și a Belarusului printre statele beneficiare ridică îngrijorări serioase și reprezintă o potențială amenințare la adresa securității spațiului Schengen. În opinia comisarului european, aceste facilități oferite de Ungaria pentru două națiuni ostile Uniunii Europene – Rusia și Belarus, generează riscuri interne, inclusiv de sabotaj, spionaj și atacuri cibernetice. Johansson a reamintit că în vara anului 2022, Uniunea Europeană și-a suspendat acordul de facilitare a vizelor semnat cu Rusia și a intensificat verificarea cererilor depuse de cetățenii ruși pentru obținerea de vize de intrare în teritoriile U.E.
Altfel spus, Ungaria lui Viktor Orban este pe cale să se transforme într-o „Kerkoporta” (poarta uitată deschisă prin care au pătruns turcii otomani în Constantinopole, la marele asediu din 1453) a Uniunii Europene, o breșă de securitate prin care Putin își poate infiltra nestingherit agenții de influență și de spionaj.
Admirația este reciprocă între Trump și Orban. Se poate considera că o victorie a lui Trump la alegerile prezidențiale va oferi europenilor neșansa de a fi martori la apariția unei alianțe nefaste între niște State Unite ultraconservatoare și forțele suveraniste pro-Rusia și anti-UE din continentul european. Mesajul lui Trump este clar: el preferă ca parteneri de dialog în Europa naționaliști ca Viktor Orban.
Referitor la războiul din Ucraina, Donald Trump a insistat în dezbatere asupra ideii că personalitatea lui ar fi suficientă pentru a-i aduce la masa negocierilor pe Putin și Zelensky. O soluție concretă, o formulă clară pentru negocierea păcii, Trump este însă incapabil să ofere. În schimb, candidatul Partidului Republican reiterează amenințările la adresa statelor europene membre NATO – dacă nu plătesc contribuția la NATO, atunci SUA se vor retrage și vor înceta să ofere protecție, inclusiv împotriva Rusiei: „We were being ripped off by European nations both on trade and on NATO. I got them to pay up by saying one of the statements you made before, if you don’t pay we’re not going to protect you.”
Lămuritor pentru viziunea lui Trump asupra modului în care dorește ca SUA să relaționeze cu Rusia este faptul că, la întrebarea adresată de moderator dacă ar fi în interesul SUA ca Ucraina să câștige războiul, a răspuns că interesul SUA este ca acest război să se termine, să se negocieze o înțelegere.
Șocant, Trump care vrea să fie iarăși liderul celui mai puternic stat din Lumea Liberă, nu este interesat ca Ucraina să fie victorioasă în războiul de apărare împotriva agresiunii comise de Rusia cu încălcarea tuturor normelor Dreptului internațional. Grav este și faptul că Trump s-a făcut mesagerul șantajului cu armele nucleare pe care îl folosește Putin în încercarea de a obține retragerea sprijinului militar, politic și economic oferit Ucrainei de Lumea Liberă, cităm: „But eventually, you know, he’s got a thing that other people don’t have. He’s got nuclear weapons. They don’t ever talk about that. He’s got nuclear weapons. Nobody ever thinks about that. And eventually uh maybe he’ll use them. Maybe he hasn’t been that threatening. But he does have that. Something we don’t even like to talk about.”
Trump transmite europenilor un alt mesaj: el este dispus să sacrifice interesele democrațiilor europene, să impună Ucrainei cedarea de teritorii și inclusiv să retragă trupele Armatei SUA din teritoriile europene pentru a cumpăra pacea de la Putin. O pace rușinoasă și cu efecte mortale pentru Lumea Liberă.
În dezbaterea organizată marți la Centrul Național al Constituției din Philadelphia, Donald Trump și-a arătat disprețul pe care-l are față de europeni. El a ignorat complet faptul că Putin a declanșat un război de agresiune, că militarii ruși comit crime de război în Ucraina și că însuși liderul de la Kremlin este pus sub acuzare de Curtea Penală Internațională care a emis un mandat de arestare pe numele lui.
De fapt, Trump le spune europenilor că este dispus să-i sacrifice, că Statele Unite ale Americii sub conducerea lui, nu vor mai fi interesate să apere democrațiile europene și că vor accepta să negocieze cu criminalul de război Vladimir Putin în condițiile impuse de acesta.
Aceste mesaje au fost primite cu aplauze de suveraniștii, naționaliștii și extremiștii anti-UE, anti-NATO și pro-Rusia din Uniunea Europeană. Trump a oferit legitimitate acțiunilor comise de aceștia împotriva Democrației.
Însă oamenii normali la cap au înțeles că (re)alegerea lui Trump ca Președinte al Statelor Unite ale Americii ar fi un dezastru pentru Lumea Liberă.
Să sperăm că națiunea americană și-a păstrat măreția și că va vota pentru Democrație……și dacă nu va fi așa, atunci să ne pregătim pentru vremuri sinistre!