Atentatul din SUA, criza centrului politic și nevoia de moderație 

Atentatul din SUA este în același timp un barometru și un predictor.

Este un senzor al unei tensiuni ideologice, politice și sociale ajunse la paroxism, între două opțiuni care se radicalizează și lasă tot mai puțin spațiu de conciliere, compromis și nuanțe între ele, și totodată un predictor al vremurilor grele care vin pentru democrațiile liberale.

Fiecare din cele două opțiuni rivale are o doză de justificare și argumentare în forma lor moderată și rațională, după cum fiecare din ele eșuează grav în momentul în care se radicalizează, intoxicându-se cu exagerări, excese, aberații nesustenabile.

Nu, ruptura nu este doar în SUA. Vine și în Europa acest val de radicalizare ideologică și de polarizare, chiar dacă, din fericire, sistemele electorale cu reprezentare proporțională mai atenuează din duritatea confruntării bipolare care afectează democrația americană.Nevoia Centrului Politic devine ea însăși o presiune a așteptării publice a unei noi oferte politice, a moderației și abordărilor rezonabile în societățile cuprinse de înfierbântarea ideologică.

Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord