Pastila de anti-radicalsim

Felicitări, Ucraina! Trei ani de rezistență eroică în fața Rusiei agresoare!

Astăzi este despre Ucraina și despre extraordinara lor VICTORIE în fața invadatorilor ruși. De trei ani, Putin nu a obținut nimic în Ucraina. Chiar nimic. Cu ajutorul armelor americane și europene și prin vitejia soldaților săi, Ucraina nu a cedat în fața Rusiei. Crimeea și Donbasul fuseseră ocupate, de fapt, în 2014. 20% din teritoriu, temporar ocupat (democrațiile liberale ale lumii nu vor recunoaște trecerea lor în componența Rusiei), înseamnă, oricum, mai puțin decât beneficiile independenței și perspectivelor dezvoltării ca țară…

Ce putem și ce nu putem face în vremuri de cumpănă

În toată această uriașă tulburare a lumii, sunt în mod evident lucruri care nu depind de noi (România) dar sunt și lucruri, nu puține și deloc nesemnificative, care depind de noi. Nu stă în puterea noastră să influențăm discuțiile și apropierea dintre Trump și Putin sau tranzacționările SUA-Rusia pe seama Ucrainei și Europei de Est, oricât ni s-ar părea de șocante și de dezamăgitoare. Nu depinde de noi să oprim ideologia MAGA să pună în aplicare un program de schimbare a Americii și a lumii, conform propriei agende electorale. Nu putem…

Ce avem de făcut

Lumea se schimbă din temelii. Securitatea europeană va cunoaște reconfigurări fundamentale. În fața României stau noi riscuri, dar și noi oportunități. Ce avem de făcut, spre a le reduce pe primele și spre a nu le rata pe cele din urmă? Modeste idei generale… 1. Alegerea unui președinte euroatlantic la alegerile din mai 2025, spre a nu mări nișa de pericol a poziționării României în sistemul de relații internaționale. Până atunci, președintele interimar trebuie să construiască în politica externă „cât se poate omenește…

România va face demersuri pentru integrarea în formatul Weimar+

Lumea se schimbă rapid, iar România privește pasiv la redistribuirea influenței între marile puteri și la negocierea viitoarelor aranjamentelor de securitate în Europa, cu participarea mai multor aliați europeni, dar în absența noastră. Viitorul președinte al României va trebui să depună eforturi susținute pentru integrarea țării în formatul Weimar+ (extinderea Triunghiului de la Weimar, din 1991, ce include acum Germania, Franța, Polonia, Marea Britanie, Italia și Spania – toate membre NATO). Acest format…

”Weimar+”: spre noul “NATO european”?

România trebuie să ia în considerare aderarea la formatul Weimar+ (fostul Triunghi de la Weimar din 1991, Germania-Franța-Polonia, extins în prezent la primele 6 țări ca mărime ale Europei democratice – fondatoarele Germania, Franța, Polonia, plus Marea Britanie, Italia, Spania). Toate aceste state sunt și membre NATO.Aici, în cadrul Weimar+, pare să se coaguleze voința europenilor de a reprezenta o voce puternică în ordinea de securitate europeană post-războiul din Ucraina.Probabil, o asemenea discuție cu România, pentru a fi…

„Mântuirea” prin bătrâna Securitate

De ce ”fenomenul Georgescu” e vectorul unei tentative de restaurație securist-comunistă? Pentru că: – deși toți românii trăiesc evident mai bine decât acum 5, 10, 15 sau 20 de ani, li se spune că, iată, nu trăiesc ca în statele vestice (care ne-au jefuit) și nici ca alți români, care au azi mai mult decât cei chemați, prin stimularea resentimentului social, la ”marea luptă” de clasă ”anti-sistem”. – deși Ucraina e statul cotropit de Rusia lui Putin, noi avem de recuperat de la ea teritoriile anexate de Stalin-Hitler. Deci…

Candidatura lui Victor Ponta, o șansă în plus pentru Nicușor Dan

Candidatura lui Victor Ponta este în mod evident o veste bună pentru șansele lui Nicușor Dan de a accede în turul al doilea. Pesediștii de la baza partidului au acum, în sfârșit, ce vota: pe Victor Ponta! Acesta este mesajul simplu și clar pe care, venind să facă scandal mediatizat la Congresul PSD, Ponta vrea să îl transmită membrilor simpli ai acestui partid. Este suficient ca doar unul din trei membri ai PSD (din mediul rural și urbanul mic), cu vederi mai „suveraniste” (să spunem așa) și deloc entuziasmate de figura…

Oare cine este mai legitim, Putin sau Zelenski? Imensa ipocrizie a rușilor

Așa cum era previzibil, dictatorul Putin, agresorul, invadatorul, criminalul (cu mandat internațional de arestare pentru crime de război), ucigașul oponenților săi (să-i menționăm aici doar pe Nemțov, Politovskaia, Navalnîi), scriitorul de rezultate în alegerile prezidențiale (care în Rusia se fac „din pix” de 100 de ani, dar și mai abitir în ultimii 25 de ani) spune că el nu poate negocia cu Președintele Zelenski, ales democratic în 2019, fiindcă ar fi… „ilegitim”. Desigur, Putin se referă la prelungirea…

”Ce este a mai fost, și ce va fi a mai fost”…Cine să fie centristul câștigător de la noi?

Valul votului politic anti-sistem din România și respingerea principalelor două partide mainstream nu sunt o noutate în Uniunea Europeană. Nu este ceva ieșit din comun, unic, specific României. Să ieșim din zona închipuită a excepționalismului românesc. Fiind cu vreo 8-9 ani în urma transformărilor politice din Europa de Vest, la noi a ajuns acum valul populist de contestare și furie anti-sistem care i-a lovit pe ei cu ani în urmă.  Ce se întâmplă acum în România s-a mai întâmplat în alegerile prezidențiale din Austria (2016) și Franța…

ROMÂNIA TREBUIE SĂ EVITE CAPCANA LUI PATRUȘEV

Nu, nu suntem în „categoria echilibrată Ungaria, Slovacia, România”! Evident, este o capcană rusească parșivă și ipocrită, așa cum sunt toate discursurile Kremlinului, menită să slăbească și mai mult credibilitatea statului român, oricum afectată de episodul atacului hibrid al Rusiei și al necesității de a anula alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. România este ferm și necondiționat de partea Ucrainei în războiul de invazie pe care l-a declanșat Rusia. România susține toate sancțiunile decise de UE și SUA împotriva…

Ce înseamnă, corect, suveranist și anti-suveranist?

Pentru presă și analiști, comentatori, „influenceri” etc. * Terminați, vă rog, cu formularea ineptă „polul suveraniștilor”!Vorbim de polul extremiștilor, de polul anti-sistem, de polul antioccidentalilor, izolaționiștilor și rusofililor! Mai corect – polul anti-suveraniștilor și prietenilor imperialismului rusesc.SUVERANĂ este Ucraina când își exprimă voința democratică a unei națiuni de a adera la UE și NATO, la lumea occidentală, și de a scăpa de închisoarea lumii ruse!ANTI-SUVERANISTĂ este Rusia lui…

Nicușor Dan, propus candidat la președinție de ICDE și coaliția România Europeană

Pe scurt, cum a fost. Vineri, 6 decembrie, în jurul prânzului, dl Nicușor Dan a primit, la Cluj, Premiul ICDE România Europeană 2024, pentru promovarea valorilor europene în România. Evenimentul fusese planificat încă din octombrie și nu avea absolut nicio legătură cu alegerile prezidențiale. În timp ce se adresa publicului, a apărut știrea că CCR a invalidat complet alegerile prezidențiale iar întreg procesul electoral se va relua de la zero în 2025, foarte posibil cu noi candidați. După-masă, împreună cu colegii din ICDE am anunțat…

Am scăpat de ce era mai rău! 

Am scăpat de ce era mai rău! Dar complicațiile privind coaliția de guvernare vor fi mari și vor dura întregul mandat (patru ani sau mai puțin, dacă vom ajunge la alegeri anticipate peste 2-3 ani). Cunoaștem, așadar, structura noului Parlament, sursa puterii politice în sistemul constituțional din România. Direcția pro-Vest a României a fost salvată! Nu ieșim din UE și NATO, nu virăm dinspre SUA spre Rusia, nu devenim neutri. Moscova poate să știe că a fost din nou învinsă în alegerile din spațiul de limbă română, așa cum a fost învinsă…

Acum ori niciodată

Republica Moldova, sora noastră, Georgia, atacată de Rusia în 2008, Ucraina – expusă invaziei și genocidului din 2022 – sunt țări singure, care caută cu disperare calea spre libertate, spre Uniunea Europeană și NATO, chinuindu-se de peste trei decenii cu mafiile rusești, propaganda rusă și agresiunea rusă directă.  Iar noi, primiți din 2004 în NATO și din 2007 în UE, trăitori într-o țară care în sfârșit se dezvoltă cu adevărat, suntem loviți de pe Tik-Tok de un șarlatan cu idei absurde și discurs legionar, 100% om al…

Vom scăpa de cartelul USL?

Se pare că am uitat – sau n-am învățat nici acum – de ce există în democrație mai multe partide. Pentru a reprezenta, fiecare, un anumit segment electoral.  Partidul care vrea voturi din orice zonă socială e populist și incapabil să aplice un anumit program electoral: nici nu-și ține promisiunile, nici nu are coerență în politicile sale publice.  Doar un partid solid, articulat doctrinar, cu membri care înțeleg valorile pe care le promovează, e un partener fiabil, cu care poți încheia, prin vot, un contract politic…

O solitudine consolată

Beethoven credea în Dumnezeu, ca Ființă supremă, izvor al vieții și al inspirației umane. Nu era însă un „practicant” și nici un catolic cu etichetă.  Poate că surditatea care l-a lovit l-a făcut să evite viața eclezială a vremii lui și nu greșim socotind că geniul care-l locuia putea comunica nu doar sugestii muzicale transcendente, ci și stabili o punte nemijlocită spre misterul divin.  M-a impresionat, în cartea lui Norman Lebrecht, descrierea morții lui Beethoven. La 56 de ani, când s-a stins (depășind totuși speranța de…

Moștenirea Hamas sau…o șansă pentru Gaza?

Pe 30 octombrie 2023 scriam pe Facebook textul de mai jos, în care vorbeam de necesitatea ca organizația teroristă Hamas să capituleze necondiționat și să accepte să se dezarmeze, dacă își iubește cu adevărat poporul. Nu sunt naiv și nu îmi imaginam, desigur, că teroriștii vor face asta, dar spuneam că tot în acel punct se va ajunge, mai devreme sau mai târziu, după ce vor fi distruși complet în războiul pe care l-au pornit împotriva Israelului. Finalul oricum va fi acolo, spuneam în textul meu, dar după ce vor fi eliminate toate…

Un an de la atacul teroriștilor Hamas: ce au „reușit”, ce au ratat. Trăiesc palestinienii mai bine datorită Hamas?

Pe 7 octombrie 2023, combatanții înarmați ai organizației teroriste Hamas, adică partidul aflat la guvernare în Gaza din 2006, treceau frontiera și începeau atacul criminal, abominabil, descreierat asupra populației israeliene. Au comis în acea zi mii de agresiuni asupra civililor (bărbați și femei, copii, tineri și vârstnici) – crime, violuri, răpiri, distrugeri. Nu mai vorbim de militarii și polițiștii israelieni uciși. La acea dată, Gaza era liberă, în urma retragerii trupelor israeliene în 2005. Pe plan internațional, existau atunci…

Portofoliul României în noua Comisie Europeană: o formă fără fond?

Portofoliul obținut de România în noua Comisie Europeană este ambiguu și categoric sub greutatea politică, prioritatea și concretețea precedentelor trei portofolii ale comisarilor români, adică Transporturile, Dezvoltarea Regională și Agricultura. Sperăm să nu fie o formă fără fond, mai ales că UE nu prea are competențe decizionale în domeniile menționate (de exemplu, UE nu are o politică educațională comună) iar conținutul postului realmente trebuie „inventat” pe parcurs. Faptul că nivelul este de vicepreședinte executiv nu…

Premier de centru-dreapta în Franța! Michel Barnier

Am avut așadar dreptate. Nu va fi o guvernare NFP, nu va fi nici măcar o guvernare de centru-stânga, pentru că, așa cum am explicat în articolele din această vară, Stânga nu a câștigat alegerile. Mulți jurnaliști s-au luat unii după alții și au prezentat lucrurile simplist.  De departe, cele mai multe voturi în Franța au fost de dreapta: dreapta radicală, dreapta moderată și centrul macronist (peste 73%). Doar 26,4% dintre francezi au votat pentru blocul de stânga NFP, ca număr de voturi, chiar dacă au obținut cele mai multe…
Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord