Pe scurt, principalele idei:
- Ce a făcut Alianța a părut ușor incapacitate sau destul de limitată, pentru că ajutorul pe care l-am oferit a fost de patru-cinci sisteme de apărare antiaeriană. Știm că Ucraina are nevoie de mult mai multe.
- Coreea de Nord și Iran sunt aliații principali ai Rusiei, dar puterea care ajută cel mai mult Rusia să se mențină și să își mențină producția și resursele pentru a alimenta acest război pentru a omorî Ucraina este China.
- În momentul în care rușii lansează rachete împotriva unor ținte din Ucraina occidentală la granița cu Polonia, Slovacia, inclusiv România, Polonia să ajute și asta ar facilita apărarea ucraineană semnificativ, pentru că asta înseamnă că sistemele de apărare antiaeriană pe care le au ucrainienii, care știm că sunt limitate în raport cu bombardamentul din partea rușilor, ar putea fi poziționate mai la est pentru a ajuta și a proteja infrastructura critică, populația civilă, ș.a.m.d. Practic, aici Statele Unite au spus nu.
- Dacă revine Trump, Trump se va aștepta ca noi să-i ajutăm pe americani să crească presiunea în raport cu China. Dar noi nu ne vedem într-o competiție strategică cel puțin la fel de acută precum se văd americanii cu China. Și până la urmă e și o chestie de echilibru. Statele Unite, dacă vor să rămână lider internațional, trebuie să aibă capacitatea să descurajeze mai mult de o putere în același timp și Rusia, și China.
- Să faci propagandă, să-i plătești pe unii prin Europa cu câte 1.000 dolari să îți saboteze alegerile sau să-ți saboteze Olimpiada, e o nimica toată, nu e o problemă pentru bugetul nici măcar al Rusiei. Și aici avem acest mare dezavantaj.
- Problema este că într-adevăr, conform sistemului electoral de aici, singurul care poate să decidă să renunțe este Biden în sine. Mai este foarte puțin timp pentru un nou candidat posibil să se profileze și să aibă o șansă să-l învingă pe Trump și cu fiecare zi cu care se amână această decizie, cu atât Trump are șanse mai mari. Cu cât este Biden mai slăbit, cu atât este Partidul Republican și în special Trump mai puternic.
- Din punct de vedere al efortului pe teren, sunt șanse ca România să se alinieze din ce în ce mai mult pe acest flanc, să devenim ancora sudică a acestui flanc, avem capabilitățile necesare în ceea ce privește sprijinul bilateral din partea Statelor Unite, avem niște ajutor din partea celorlalte state membre NATO.
Iulia Joja, a trecut un summit NATO foarte așteptat, unul aniversar, dar unul în care s-a făcut și schimbarea de șefie pentru Alianța Nord-Atlantică. Cum arată declarația de la Washington, mai ales din punctul acesta de vedere al războiului din Ucraina și al opoziției serioase față de Rusia?
Practic sunt două aspecte aici. În primul rând Rusia și Ucraina, evident, aici am avut așteptări, unele mai reduse, alții au avut așteptări mai înalte, dar știam că pe asta se va pune foarte mult accent și pe de altă parte, aspectul ceva mai nou, dar foarte important pentru partea americană, care a dezvoltat agenda pentru acest summit, a fost China. Dar eu aici mă voi referi doar la legătura dintre China și războiul din Ucraina.
Pe războiul din Ucraina, avem niște măsuri de ajutor pentru Ucraina în cadrul acestui summit, care reies și din declarație, avem și niște măsuri luate sau anunțate în raport cu Rusia, de oficiali ai administrației Biden pe parcursul ultimelor săptămâni, înainte de summit. Au tot spus că nu vor oferi membership, nu vor oferi o intrare a Ucrainei în NATO în acest moment, pentru că nu există suficientă voință politică, inclusiv aici la Washington, pentru a integra Ucraina, măcar parțial sau a promite ceva mai concret. Știam că va urma un pachet de ajutor și cumva se simțeau obligați să mai adauge ceva în limbaj și atunci avem acest curs ireversibil. E doar un cuvânt adăugat în raport cu summit-ul de la Vilnius.
Nu este nicio schimbare calitativă până la urmă în raport, cu ce am promis în 2008 la summit-ul de la București, și anume că la un moment dat, Ucraina și Georgia, acum se pune mai mult problema de Ucraina, vor deveni membri NATO. Ajutorul care a fost oferit a fost unul insuficient, mai ales că din partea Rusiei s-a creat o situație foarte problematică prin bombardarea Kievului, inclusiv al acelui spital de copii, cel mai mare spital de copii din Ucraina.
În raport cu asta, ce a făcut Alianța a apărut ușor incapacitate sau destul de limitată, pentru că ajutorul pe care l-am oferit a fost de patru-cinci sisteme de apărare antiaeriană. Știm că Ucraina are nevoie de mult mai multe.
Stoltenberg, secretarul general NATO până în acest moment, promisese sau lansase ideea acum câteva luni să fie 100 de miliarde. Până la urmă sunt doar 40 de miliarde. 100 de miliarde sunt cam cât le dădeam ucrainenilor anul trecut în total, europenii și americanii. Deci știm cam de mult îi ajută pe ucraineni 40 de miliarde, complet insuficient practic. Deci avem ajutor adăugat Ucrainei, dar nu suficient și există așteptarea ca în raport cu Rusia, Alianța să se poziționeze mai clar, mai ales că anul trecut Rusia a pus arme nucleare în Belarus, clar în raport cu NATO pentru a ne amenința.
Și de aici vedem promisiunea ca Statele Unite în 2026 să repoziționeze în Germania rachete cu rază lungă pentru a crea un fel de descurajare în raport cu aceste mișcări din partea Rusiei.
Ultimul aspect aici care trebuie menționat este China și secretarul general NATO a spus-o cât se poate de clar. Vedeam China deja în conceptul strategic al NATO adoptat acum doi ani, dar ce se adaugă în plus este ce a spus Stoltenberg, și anume că Coreea de Nord și Iran sunt aliații principali ai Rusiei, dar că puterea care ajută cel mai mult Rusia să se mențină și să își mențină producția și resursele pentru a alimenta acest război pentru a omorî Ucraina este China.
Cel mai important partener comercial al Uniunii Europene este China. În continuare trebuie să ne punem niște probleme serioase în raport cu dependențele pe care le avem în raport cu China, dependențe strategice, mă gândesc aici la 5G, la cât acces le dăm la sistemele noastre de IT ș.a.m.d. pentru că aceste dependențe ne incapacitează pe noi, europenii, să le spunem chinezilor practic, lăsați-o mai ușor cu ajutorul pentru Rusia, pentru că altfel și voi aveți nevoie de noi, la fel cum și noi avem nevoie de voi, pentru că relația comercială este una reciprocă.
Deci, practic s-a adăugat această problemă în plus pentru europeni, pe lângă, evident, presiunea care există, majoră, care nu s-a discutat atât de explicit la acest summit, dar care este elementul principal de îngrijorare pentru noi europenii, și anume faptul că este sfârșitul mandatului Biden, că Biden este foarte slăbit și că s-ar putea să se întoarcă Trump la Casa Albă, despre care știm că nu este foarte mare fan al Alianței sau al europenilor, sau al ucrainenilor.
Puteți citi continuarea interviului pe https://spotmedia.ro/stiri/politica/indiferent-daca-ramane-biden-sau-vine-trump-sunt-sanse-semnificative-ca-sua-sa-forteze-ucraina-sa-se-aseze-la-masa-tratativelor-cum-facem-ca-rusia-sa-vrea-sa-ne-ocoleasca-nu-sa-ne-atace-interviu