UE

2025 – Tendințe și prognoze

Valentin Naumescu, Profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și director al Centrului pentru Studiul Relațiilor Externe ale UE și ordinii globale (Centrul EUXGLOB, UBB) „Puneți-vă centurile!”… Asta n-a fost tot. Vine 2024+1 Îndemnul din titlu este, de fapt, o reluare a titlului unui articol pe care l-am publicat cu trei zile înainte de șocul alegerilor prezidențiale din 24…

„Puneți-vă centurile!” …Asta n-a fost tot. Vine 2024+1

Îndemnul din titlu este, de fapt, o reluare a titlului unui articol pe care l-am publicat cu trei zile înainte de șocul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie anul trecut, pe platforma Centrulpolitic.ro: „Puneți-vă centurile! Aterizăm, la finalul Erei Iohannis. Ce facem când ajungem la sol, în decembrie?” Desigur, nu pot să spun că intuiam ce se va întâmpla la alegeri, căci surpriza a fost imensă pentru toată lumea, dar aveam încă de atunci suficiente motive să cred că suntem la finalul unei lungi perioade relativ…

Războiul din Ucraina se va opri în 2025 dar conflictul Rusia-Vest nu se va încheia în timpul lui Putin

Pe scurt: * Spre deosebire de opacitatea feroce din Rusia, Ucraina are „dezavantajul” că realitățile ei politice, militare, economice și sociale sunt mai transparente. Putem deduce, logic, că războiul a afectat puternic ambele țări, că există pierderi mari de ambele părți, dar inevitabil pe cele din Ucraina le vedem sau le aflăm mai ușor. Unele se comunică oficial, de către guvern, despre altele scrie presa din Ucraina, iar despre altele aflăm de la cunoștințe care ne relatează ce se întâmplă acolo, ce mai cred ucrainenii etc.…

Nicio „surpriză de proporții”, niciun „cutremur”. Era clar demult că FPŐ va câștiga alegerile în Austria. Paradoxal, vom intra curând în Schengen.

Jurnaliști captivi în clișeele de lemn ale limbajului standard al presei, lăsați prostiile și puneți mâna pe carte, citiți, documentați-vă înainte să vă luați unii după alții și să puneți titluri apocaliptice! Bravo presei care a pus titluri cumpătate, raționale, și înțelege că nu este sfârșitul lumii, deși situația în democrațiile occidentale devine tot mai apăsătoare iar politicile progresiste ale UE sunt tot mai mult contestate de societăți epuizate și derutate. Există însă viață și dincolo de alegerile federale din Austria, așa cum…

Modelul European, la „criza vârstei mijlocii”. Raportul Draghi și inevitabila transformare a UE. Spre ce?

Pe scurt: * Raportul Draghi spune multe lucruri interesante. Vorbește despre „nevoia de dereglementare a UE” (ideea sună ca un coșmar pentru birocrații europeni care își câștigă existența tocmai făcând reglementări, unele bune, să nu exagerăm), de stimulare a inovației, a competitivității economice, de recuperare a pozițiilor pierdute în cursa pentru viitor cu giganții globali SUA și China. Domeniile vizate pentru investiții sunt energia, industriile verzi, transportul, digitalizarea, apărarea. „Dacă nu facem aceste investiții de 800 de…

Alegeri regionale în Thuringia și Saxonia: către un subsistem de partide  est-german?

Rezultatele alegerilor din landurile germane Thuringia și Saxonia au fost intens comentate, în primul rând pe fondul scorurilor mari obținute de extrema dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD), dar și de extrema stângă, în primul rând de populiștii din Alianța Sahra Wagenknecht (BSW). De asemenea – și pe bună dreptate – s-a insistat asupra eșecului membrilor coaliției tripartite de la Berlin, scrutinul de duminică fiind un semnal de alarmă sau, cine știe, o prevestire a înfrângerii la viitoarele alegeri legislative, în toamna anului…

Ce ne spune lunga criză politică franceză și ce înseamnă „a câștiga alegerile”

Înainte de a desluși spre ce soluție de deblocare se îndreaptă democrația franceză după o vară agitată, se cuvin câteva scurte clarificări și explicații asupra unor aspecte specifice legate de sistemul constituțional, respectiv de criza politică începută în seara de 9 iunie. Franța, rămasă fără guvern la aproape două luni după alegerile parlamentare anticipate, provocate surprinzător și neinspirat de Președintele Macron, își așteaptă noul Prim Ministru. Impasul prelungit și lipsa majorității parlamentare indică intrarea…

Cum poate pierde Europa din cauza ei. Indiferența, alinierea cu narativele Kremlinului și lașitatea politică pot duce la pierderea războiului din Ucraina și la destabilizarea Europei

Pasul 1 – Atingerea Obiectivului Strategic Donbas Au trecut 12 zile de la începutul Operațiunii Kursk și estimările inițiale ale ambelor părți au fost invalidate. Ucraina a reușit mai mult decât credeau analiștii vestici în termen de obiective militare, politice, comunicaționale, iar Rusia a reușit mai puțin decât și-a propus începând cu a doua zi de după începerea incursiunii. Însă ceea ce se aștepta Ucraina și încă nu s-a întâmplat este decizia rușilor de a muta unități de pe front din Donbas spre Kursk. Acesta este însă un…

Jocurile urii

Scrie în cărți că Jocurile Olimpice sunt despre fraternitate, toleranță și incluziune. Nu prea scrie că sunt un manifest politic. Dar cu toții o știm. Jocurile Olimpice au fost mereu împletite cu politica. Uneori au devenit prilej de propaganda pentru regimuri totalitare sau autoritare, cum a fost cazul la Berlin 1936, Moscova 1980, Beijing 2008 sau Soci 2014.  Violența motivată politic a erupt dramatic la Munchen 1972. Multe ediții au fost afectate de boicoturi motivate politic (Moscova 1980 și Los Angeles 1984 au fost cazurile…

Ce ne-a adus aderarea la Uniunea Europeană

Aderarea României la Uniunea Europeană a adus un nivel de dezvoltare și de trai a atins niveluri cu care România nu s-a mai întâlnit. De la aderarea României la Uniunea Europeană, economia românească, dacă ne uităm la convergența reală către media Uniunii Europene, cu excepția crizei financiare din 2008-2009, a fost una dintre cele mai dinamice economii din cadrul Uniunii. Măsurând convergența reală ca nivelul PIB pe locuitor ajustat cu puterea de cumpărare, evoluția acestui indicator în cazul României a fost spectaculoasă. Astfel, la…

De ce fierb democrațiile occidentale și cum se va termina lunga confruntare internă și externă

Pe scurt: * La scara istoriei, acesta pare să fie un „moment” dificil și primejdios (reprezentat de o succesiune de cel puțin 2-3 decenii de crize neîntrerupte ale Occidentului) în care dictaturile orientale au vânt în pânze. Ridicarea Chinei este uriașă și incontestabilă, acum și politic și militar, nu doar economic. Dimpotrivă, parcă toate „se întâmplă” să meargă prost în ultimii ani în democrațiile liberale occidentale, din tot felul de motive. După 2001 încoace, euforia liberală post-1989 și hegemonia americană reflectată…

Țară, țară, vrem lideri!

Când eram mici și ne jucam cu ceilalți copii în spatele blocului, cum ne alegeam liderul? Care era copilul care se distingea dintre ceilalți și devenea strategul care își selecta echipa la „rațele și vânătorii”, care propunea cele mai bune locuri la “v-ați ascunselea” sau care ne spunea unde să spargem “zidul” de la „țară, țară, vrem ostași? Era persoana cea mai competitivă dintre noi, cea cu mai multă experiență, cea care se auto-proclama în timp ce restul se resemnau?  Câștigul său era câștigul întregii…

Summit-ul NATO 75 și intrarea Occidentului în Era Războiului Lung

Pe scurt:  * Vremurile sunt extrem de tulburi. Schimbările dramatice de politică internă și reverberațiile politicii internaționale asupra democrațiilor interne afectează o parte importantă a țărilor membre ale NATO și UE, implicit cele două organizații în ansamblu. Nici NATO, nici UE nu vor mai fi la fel la finalul războiului, ca înainte de război. Pariul lui Putin era că cele două organizații se vor dezintegra sub presiunea marilor provocări și a lașităților naționale, dar până acum consecința agresiunii a fost…

Franța: bătălia extremelor, cu alegătorii de centru arbitri. Dar după?

Pe scurt * După ce a acționat imatur și a comis greșeala greu de explicat la acest nivel politic (altfel decât din perspectivă temperamentală și narcisistă) a dizolvării Adunării Naționale, Președintele Macron, vizibil intrat în panică, mizează acum pe vechiul „front democratic și republican” anti-Le Pen, care funcționează de peste 30 de ani ca un filtru la turul al doilea al parlamentarelor, împotriva extremei drepte.  Dar ceva este fundamental diferit acum. Filtrul turului al doilea funcționa tradițional pe clivajul…

Est modus in rebus. Nevoia reinventării centrului politic

„Este o măsură în toate”. Și, așa cum adaugă Horațiu în faimosul său vers din Satire, „există mai ales limite” (Est modus in rebus, sunt certi denique fines). Romanii știau la fel de bine că, dintre toate opțiunile posibile, „calea de mijloc este de aur”. Mai mult ca oricând după al Doilea Război Mondial, democrațiile liberale au nevoie să reinventeze centrul politic și moderația, pentru a se salva de asaltul populismelor de dreapta și de stânga. SUA, Marea Britanie și Franța par în acest moment cele mai afectate de disoluția centrului,…

Regăsirea centrului ca precondiție a libertății adevărate

Ideea de „centru” e diseminată mai întâi în practica noastră lingvistică. Găsim în limbajul curent o întreagă și grăitoare dialectică. Pe de o parte, centrul e „capitala” oricărei societăți organizate politic. E locul unde cele 360 de raze ale cercului converg. Orice figură geometrică are un centru, așa cum în fizică vorbim despre un centru gravitațional. Notăm importanța esențială a centrului și dacă ne amintim faimoasa înscriere a corpului uman în pătrat și cerc, realizată grație desenului datorat lui Leonardo da Vinci, după Vitruviu.…

Nelinişti moderate

Temerea ca Europa să redevină un creuzet al extremei drepte este mare. Şi justificată. La recentele alegeri europarlamentare, Europa a trecut razant pe lângă acest risc. Din fericire, partidele de centru-dreapta, din familia Popularilor Europeni, au – încă – o majoritate confortabilă în Legislativul european. Cu toate acestea, motive de îngrijorare există. Le are, cred, orice om de centru, moderat.  Pe de o parte, pentru că valul de extremă dreaptă (unde regăsim și ultranaționaliști, și suveraniști, și eurosceptici, unii virulenți…

Principii

Odată cu intrarea, așteptată, a României în organizația OCDE și în spatiul Schenghen (și terestru), practic vom putea spune, că, din punct de vedere economic, România aparține, din punct de vedere economic, Vestului, adică are o economie capitalistă, care respectă regulile pieței și este administrată de catre autoritățile publice conform celor mai bune practici. Această apatenență practic arată faptul că economia, și în general societatea, respectă trei principii, general acceptate, principii pe care le voi dezvolta în continuare, și…

O călătorie spre centrul politic – câteva întrebări

Fără a mă număra printre comentatorii avizați ai temei „centrului politic”, dar încercând să mă raportez la ea din unghiuri politologice care îmi sunt, cât de cât , familiare, am conceput acest text sub forma unor întrebări. Formulate succint și urmate de câteva comentarii menite să le puncteze relevanța, ele ar putea constitui un punct de pornire rezonabil, pe o platformă ce-și propune să stimuleze dezbaterea „de” și „despre” centru – un spațiu vast și agitat, generator de proiecte contradictorii, dar reconciliabile. Așadar, ar fi…

Centrul rezistă

„Centrul rezistă”, a fost una dintre declarațiile politice făcute imediat după primele rezultate ale alegerilor din 9 iunie. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis acest mesaj după ce rezultatele preliminare ale alegerilor europarlamentare au arătat creșteri importante ale partidelor conservatoare, de extremă-dreaptă și scăderi semnificative ale familiei liberale și ale verzilor europeni. Altfel spus, spectrul politic european înclină spre dreapta, dar centrul rezistă.  UE navighează ape tulburi. Ne aflăm în…
Folosim cookie-uri pentru a furniza o experiență mai bună de navigare. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Confidentialitate
De acord